Sijainti: Etusivu | Lukijalle | Sormet sopassa -keittokirja 20 vuotta

Sormet sopassa -keittokirja 20 vuotta

Keittokirja sormet sopassa

< >

1995? MITÄ TAPAHTUI?

Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyivät EU:hun, Presidenttinä oli Martti Ahtisaari, EU jäädytti Venäjän jäsenhakemuksen Tšetšenian kriisin takia, Suomi voitti ensimmäistä kertaa kultaa jääkiekon MM-kilpailuissa, Windows 95 –käyttöjärjestelmän myynti alkoi, Suomessa oli 1900-luvun kylmin joulu ja Näkövammaisten Keskusliitto julkaisi Sormet sopassa –keittokirjan.

siirappia ruokia

Vanhassa vara parempi

Jo vuonna 1995 oli myynnissä E-keittokirja (olikohan vuonna 1995 sormet sopassa -keittokirja ensimmäinen suomessa toteutettu myynnissä oleva elektorninen keittokirja?), Vaikkakin se oli tarkoitettu vain näkövammaisille. Lue lisää Sormet sopassa -keittokirjasta 20 vuotta

Tämä keittokirja sai alkunsa jo 1990-luvun alussa. Ensin se oli vain ajatus keittokirjasta, joka voisi palvella kaikkia ruoanvalmistuksesta kiinnostuneita.

Puhuin ajatuksestani Näkövammaisten Keskusliiton kuluttajasihteeri Leena Nordströmin kanssa. Muutaman kuukauden kuluttua tapaamisesta oli perustettu työryhmä, joka alkoi toteuttaa ideaa.

Työryhmässä oli useampi jäsen, jotka kaikki antoivat oman panoksensa keittokirjan valmistumiseen. Työ ei ollut hetkessä ohi, vaan vei useamman vuoden. Viimeistelyn tein yhdessä Sari Kokon kanssa. Viimeisen vuoden aikana tehty toimitus- ja oikolukutyö olivat välttämättömiä, jotta usean ihmisen tekstit saatiin yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Sormet sopassa -keittokirja julkaistiin syksyllä 1995. Kirjan suosio ja myynti yllättivät tekijät myönteisesti.

Keittokirja oli saatavissa isokirjoituksena, pistekirjoituksena ja Luetus-julkaisuna.

Keittokirja julkaistiin isokirjoituksena, pisteillä ja elektronisena

isokirjoituksena tuotetussa keittokirjassa kirjasinkoko oli keskimääräistä suurempi. Kirja oli kierreselkäinen, jolloin sen saattoi helposti taittaa haluamansa sivun kohdalta ja suojata esim. muovitaskulla.

Pistekirjoituksella viisiosainen keittokirja vei tilaa huomattavasti enemmän. Pistekirjoituskeittokirjan koko oli 20 kansiota.

Näkövammaiset saattoivat hankkia keittokirjan myös Luetus-julkaisuksi muokattuna. Luetus-julkaisuja tuottaa Näkövammaisten Keskusliiton tiedonhallintapalvelut, ja ne on tarkoitettu vain näkövammaisten käyttöön. Luetus-muodossa ilmestyy mm. useita sanoma- ja aikakauslehtiä.

Sormet sopassa tänään

Kasleri

Keittokirjan valmistumisesta on lähes 30 vuotta. Osittain aika on kulkenut ohi, mutta kirjassa on myös paljon ajatonta tietoa ja ruokaohjeita. Näkövammaisten Keskusliiton myötävaikutuksella Sormet sopassa -keittokirjasta on tullut nettiversio. Halutessasi voit itsekin osallistua keittokirjan kehittämiseen ja laajentamiseen.

Sinulla on mahdollisuus
kommentoida ohjeita
antaa ohjeisiin omat vinkkisi tai lisätä kuvia
kirjoittaa omia ohjeitasi.

Jos olet kuvannut ruoanvalmistusta vaiheittain, se auttaa ensi kertaa kyseistä ohjetta käyttävää. Kuvat ovat siis hyvin tervetulleita.

Voit myös laittaa linkin toiselle sivustolle, josta olet löytänyt ja hyväksihavainnut jonkin ruokaohjeen. Tähänkin on mukavaa laittaa kuvia.

Koska kaikkea ei kannata kirjoittaa alusta, joissakin kohdin on linkityksiä muille sivustoille. Näillä sivustoilla käsitelty asia on esitetty hyvin.

Nettikeittokirjassa olevat kuvat on lisätty tätä sivustoa tehtäessä. Niitä ei ole alkuperäisessä Sormet sopassa -keittokirjassa. Tarkoituksena on lisätä kuvia myös myöhemmin.

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Tämä sivusto on toteutettu Kokko-Kokki Oy:n kehittämällä Hannatar-sisällönhallintajärjestelmällä. Hannatar on esteetön ja mahdollistaa nettisivujen helpon tuottamisen yrityksille ja yhteisöille.

Tero Kokko

Kirjan etusivun teksti

Kokko-Kokki Oy
Rapakivenkuja 1 C 45
00710 Helsinki
tero.kokko@omat.fi<< Alkuperäinen kirjan lukijalle-teksti | Perustietoa ruoanvalmistuksesta >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja