Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Ruokasanasto

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä.

Erikielisiä ruokasanastoja on sanakirjassa.

A la carte

Ruokalista, jolta tilataan haluttu ruoka. Keittiö valmistaa ruokia tilauksen mukaan.

Aioli

Aioli, Ajoli. Provencelainen valkosipulilla maustettu majoneesi, jonka valmistukseen käytetään mm. kananmunan keltuaisia, valkosipulia ja öljyä.

Allumettes

Tulitikkumaisiksi leikattuja vihanneksia, joita kutsutaan myös nimellä julienne.

Anjovis

Sillilajista sardelli (Engraulis encrasicholus) käytetty nimi. Nimellä kutsutaan myös sardellista tai kilohailista valmistettua, maustetussa liemessä kypsytettyä ja tölkitettyä säilykettä.

Apfelstrudel

Saksalainen omenaa, mantelia ja rusinaa sisältävä leivonnainen.

Appenzeller

Sveitsiläinen juusto, jota käytetään mm. pastoihin ja gratiineihin.

Au four

Ranskaksi uunissa paistettu

Au naturel

Ranskaksi luonnontilassa, luonnon mukaan, ilman kastiketta, lisäkkeitä tai täytettä. Esim. munakas naturel on munakas ilman täytettä. .

Avec

Kanssa. Esim. kahvin kera tarjottava likööri tai konjakki. Kutsussa tarkoittaa, että voi tulla seuralaisen kanssa.

Béarnaisekastike

Viinietikalla, pippurilla ja yrteillä (esim. rakuunalla) maustettu voista ja munankeltuaisista tehty kastike.

Bébé

Ranskaksi Bebee. Sokerikuorrutuksella päällystetty murotaikinaleivos, jossa on täytteenä vaniljakiisseliä.

Béchamelkastike

Voista, jauhoista ja maidosta tehty valkoinen peruskastike, valkokastike.

Baba

Venäjäksi babka. Slaavilaisissa maissa käytetty nimitys hienosta leivonnaisesta, joka on valmistettu vehnätaikinasta ja kostutettu rommilla.

Baklava

Aasialainen makea leivonnainen, joka on valmistettu filotaikinasta. Täytteenä on manteli-pähkinämurskaa. Leivonnainen on kuorrutettu hunajalla tai siirapilla.

Balsamiviinietikka

Italiaksi aceto balsamico. Rypäleistä keittämällä ja käyttämällä tehty viinietikka.

Basmatiriisi

Intiasta tuleva aromaattinen, pitkäjyväinen ruokariisi.

Bavaroise

Kermavanukas. Kermasta, keltuaisista ja liivatteesta tehty kylmä jälkiruoka

Beefsteak

Paistettu tai pariloitu häränfileepihvi

Bel paese

Pehmeä, keskirasvainen ja kiinteä kermajuusto, joka on alunperin Lombardian maakunnasta Italiasta.

Biscuit

Manteleista, munanvalkuaisesta ja sokerista tehty keksi

Bitokki

Venäläinen pieni jauhelihapihvi

Blini

Tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu hiivalla kohotettu makeuttamaton ohukainen, jota tarjotaan tavallisesti mädin, voisulan ja smetanan kanssa. Se kuuluu Venäjällä laskiaisperinteeseen.

Bocuse Paul

Bocuse Paul s. 1926, Kuuluu Vanhaan ravintolasukuun. Hänet tunnetaan erityisesti lyonilaisen keittiön uudistamisesta. Hän ei kuitenkaan vienyt uuden keittiön linjauksia liiallisuuksiin. Joka toinen vuosi järjestetään Bocuse d'Or -kokkikilpailu. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1987.

Bouchée

Muhennoksella täytetty pieni leivonnainen

Bouillabaisse

Provencelainen kala-äyriäiskeitto. Bouillabaissea tarjoillaan Ranskassa siten, että liemi tarjotaan erikseen.

Braatvursti

Keittämällä kypsennetty makkara, joka tarjotaan paistettuna tai grillattuna.

| seuraava sivu
Sivu:    1   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |

Haku ruokasanastosta

  



Olemme Keittokirja Sormet sopassa facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen




* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty: 18.9.15 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä