Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

PÖYDÄN KATTAMINEN JA TARJOILU

Pöydän kattaminen.
Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pöytä katetaan huolellisesti.

Pöytäliinan on oltava sileä ja siisti, pöytäastiaston sekä väriltään että muodoiltaan kaunis. Käytämme mieluimmin valkoista tai luonnonväristä, valkaisematonta pöytäliinaa. Sitä vastaan värillinen astiasto näyttää kauniilta. Jotta valkoiset astiat olisivat kauniita, niiden tulee olla hyvästä aineesta valmistettuja.

tyttöjen keittokirjasta kattauskuva

Ruokailuvälineet katettuina yhdelle hengelle.

Astioiden tulee olla yhtenäiseen kalustoon kuuluvia ja ehjiä. Halkeilleet ja reunoistaan rikkinäiset astiat rumentavat muuten hyvinkin järjestetyn pöydän. Myöskin lasiastioiden, kuten juomalasien, on oltava ehjiä ja kaikki samanlaisia.

Lusikoiden pitää olla jostakin vaaleasta, maistumattomasta metallista valmistettuja. Ruostumattomat veitset ja haarukat ovat parhaita, mutta muitakin voidaan käyttää, kun ne vain tarvittaessa kiilloitetaan.

Jotta pöydän kattaminen ja lautasten vaihtaminen ruokailun aikana kävisi äänettömästi, eikä pöydän kiiltävä pinta vahingoittuisi, pöytäliinan alla voi pitää ohutta huopaa.

Pöytäliina levitetään pöydälle suoraan ja sileäksi, ja pöydän kattaminen aloitetaan panemalla lautaset ensimmäiseksi paikoilleen lähelle reunaa, tasaisen välimatkan päähän, kyllin kauaksi toisistaan ja lautasen kuvio oikein päin. Veitset ja haarukat asetetaan lautasen oikealle, lusikat vasemmalle tai yläpuolelle; veitsen terä lautaseen päin, haarukan piikit ja lusikan kovera puoli ylöspäin.

tyttöjen keittokirjasta kattauskuva

Arkipöytä opetuskeittiössä

Juomalasin paikka on keskellä, lautasen yläpuolella. Lautasen vasemmalle puolelle pannaan pieni lautanen leipää ym. varten. Suolaa tulee olla kaikkien ulottuvilla. Vettä ja muita kirkkaita juomia tarjotaan lasikannusta, maitoa ja piimää posliinikannusta.

Leipä leikataan viipaleiksi, jotka järjestetään paperiselle tai kankaiselle lautasliinalle leipäkoriin tai vadille. Kova leipä pannaan mieluimmin erikseen. Jotta leipäviipaleita ei jäisi kuivumaan, leipää ei pidä leikata enempää kuin tarvitaan. Leikkaamaton leipä asetetaan laudalle emännän ulottuville: Myös sisäkkö voi tuoda lisää leipää keittiöstä.

Uudet kankaiset lautasliinat taitetaan yksinkertaisesti, etteivät ne rypisty. Käytettyinä ne säilytetään lautasliinalaukuissa. Kangaslautasliinojen puutteessa käytetään paperisia, joiden tulee olla joka kerta puhtaita. Lautasliinan.paikka on lautasella.

Pöydän koristeeksi voi sitä paitsi panna kukkasia, varpuja. tai kynttilöitä. Koristeiden tulee olla matalia.

Istuimet on myös varattava paikoilleen.

Pöytää katettaessa on varattava esille vaihdettavat lautaset; vadit eri ruokalajeja varten, tarpeelliset haarukat ja lusikat ja muut ruokailun aikana tarvittavat esineet.

Tyttöjen keittokirja
Oppikirja tyttökoulujen kotitalousopetusta varten
kahdeksas painos 1950

Lue kattamisesta lisää artikkelista Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan
Lue vanhoista keittokirjoista lisää


Olemme Keittokirja Sormet sopassa facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Ruokaohjeet




* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty: 13.11.14 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä