![]() |
![]() ![]() |
2 rkl viinietikkaa
2 rkl vettä tai kuivaa valkoviiniä
2 rkl hienonnettua sipulia
2 rkl rouhittua valkopippuria
1 persiljanoksa
1 keltuainen
150 g voita
1 rkl rakuunaa
Laita viinietikka, sipuli, valkoviini, pippurit ja persiljanoksa kattilaan. Keitä hiljalleen kokoon, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Sulata voi erikseen. Sekoita mausteliemi ja lisää keltuainen joukkoon hyvin vatkaten. Laita kattila liedelle vesihauteeseen eli suuremman kiehuvaa vettä sisältävän kattilan sisään.
Vatkaa seosta, kunnes se sakeutuu. Lisää voisula vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Nosta kattila liedeltä. Mausta rakuunalla.
Jos kastike juoksettuu voin lisäyksen aikana (ei ole tasaista), voit yrittää pelastaa sen lisäämällä tilkan vettä samalla vatkaten. Jos tämä ei auta, laita puhtaan kattilan pohjalle keltuainen ja kaada sen päälle hitaasti juoksettunut kastike samalla voimakkaasti sekoittaen. Kuumenna kastiketta, kunnes se saostuu.
Kastike on juoksettunut, kun rasva on täysin erottunut joukosta eli kastike ei ole tasainen eikä sakea.
P.S. Sopii hyvin paistettujen ja pariloitujen liharuokien kanssa. Voidaan käyttää myös kuorrutuskastikkeena, jolloin suositellaan pientä vehnäjauhosuurusta, joka estää kastikkeen leikkaamisen (Ks. Kastikkeiden suurustamistapoja: nestesuurus). Kastikkeen voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä.
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
25.12.2013 Webmaster