Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Mämmi

3 l vettä
0,5 kg ruismaltaita (tai mämmimaltaita)
n. 750 g ruisjauhoja (tarpeen mukaan)
1-2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
Sokeria tai siirappia

Kiehauta 1,5 l vettä. Kun vesi on kiehahtanut, siirrä kattila pois levyltä.
Sekoita joukkoon mallasjauhot ja niin paljon ruisjauhoja, että seoksesta tulee tavallisen vellin paksuista.
Sirottele pinnalle vähän ruisjauhoja ja jätä seos tunniksi imeltymään lämpimään. Muista peittää astia esimerkiksi pyyhkeellä imeltymisen ajaksi
.
Imeltymisen jälkeen vatkaa seos huolellisesti. Kaada sekaan 0,5 l kiehuvan kuumaa vettä ja hieman ruisjauhoja. Lisää jauhoja sen verran, että seos säilyy entisen paksuisena.

Lisää edelleen 0,5 l kiehuvan kuumaa vettä ja tarpeen mukaan jauhoja 30-60 minuutin välein. Viimeisellä kerralla (kun 3 litraa vettä on käytetty) lisää jauhoja niin paljon, että seoksesta tulee tavallisen puuron paksuista.

Mausta pomeranssinkuorilla ja pienellä määrällä sokeria tai siirappia. Lisää sekaan myös ripaus suolaa. Anna seoksen kiehahtaa kunnolla.

Kaada mämmi sen jälkeen tuokkosiin tai pieniin korkeareunaisiin vuokiin (Jätä kuohumisvaraa noin kolmasosa astian tilavuudesta) ja kaada seoksen päälle 2 rkl sokerivettä (2 osaa vettä ja 1 osa sokeria) kuorettumisen estämiseksi. Kypsennä 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

Säilytä mämmi peitettynä jääkaapissa. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Tarjoa mämmi kylmänä sokerin ja kermamaidon kera.


Pääsiäinen ja sen ruokaperinne
Pääsiäinen ja sen ruokaperinne
Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi.
Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen pääsiäistä vietetään paastoa, jonka aikana mm. muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa ,...
Lue pääsiäisestä lisää



Olemme Keittokirja Sormet sopassa facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Ruokaohjeet




* Sivun alkuun

Tietosuojakäytäntö

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty: 19.3.16 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä