Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokailun historia | Ruokailun historia

Ruokailun historia

Vanha postikortti keittiöväestä

< >

Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja viljakasvien keksimistä kasvit ovat olleet tärkein ravinnonlähde. Yksi suuri harppaus oli, kun ihminen oppi murskaamaan jyviä ja tekemään niistä puuroa.

Tulen avulla oli mahdollista kypsentää monet ruokalajit aiempaa herkullisemmiksi. Lisäksi sen myötä voitiin ottaa käyttöön monia uusia ruoka-aineita.

Vanhoista keittokirjoista voi nähdä, kuinka monet asiat on keksitty jo vuosikymmeniä sitten. Nykyisin näille on annettu uusia nimiä, jotta ne näyttäisivät uusilta ja tuoreilta.

Tässä osiossa esitellään muutamia keittokirjoja ja niiden tekstejä. Osa teksteistä voi näyttää hassuilta, mutta todellisuudessa ne ovat nykyisin täysin käyttökelpoista tietoa. Myös vieraille tarjottavat vanhan ajan menut voivat olla mukavia elämyksiä.

Tyttöjen keittokirja vuodelta 1950

tyttöjen keittokirjan kansikuva

Pöydän kattaminen.
Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pöytä katetaan huolellisesti.

Pöytäliinan on oltava sileä ja siisti, pöytäastiaston sekä väriltään että muodoiltaan kaunis. Käytämme mieluimmin valkoista tai luonnonväristä, valkaisematonta pöytäliinaa. Sitä vastaan värillinen astiasto näyttää kauniilta. Jotta valkoiset astiat olisivat kauniita, niiden tulee olla hyvästä aineesta valmistettuja.
Astioiden tulee olla yhtenäiseen kalustoon kuuluvia ja...
Lue kattamisesta lisää tyttöjen keittokirjasta

Neljäs painos
hinta sid 3 nik

Keittokirja kotia ja koulua varten

Keittokirja vuodelta 1907 kansi

Anna Olsoni
Sisältävä 872 ruokareseptiä ja 48 kuvaa, sekä lyhytkäisiä neuvoja pöydän kattamisesta, ruuan tarjoamisesta, säilykkeistä y.m.
Porvoossa 1907

Esipuhe
Koska julkaisemanii >Keittokirja yksinkertaista ruuanlaittoa varten> monen mielestä sisältää liian vähän ruokareseptejä, ja nämä ovat niin yksinkertaista laatua, etteivät mitenkään vastaa taidokkaamman ruuanlaiton vaatimuksia, rupesin ajattelemaan reseptikirjan toimittamista mainitun kirjan liitteeksi...


kermavaahto

Tyttöjen keittokirja

Pöydän kattaminen. Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä... ... Lue lisää Tyttöjen keittokirja

kinkkusampyla

Keittokirja kotia ja koulua varten

Sisältävä 872 ruokareseptiä ja 48 kuvaa, sekä lyhytkäisiä neuvoja Pöydän kattamisesta, ruuan tarjoamisesta, säilykkeistä y.m.... ... Lue lisää Keittokirja kotia ja koulua varten


<< Perustietoa ruoanvalmistuksesta | Tyttöjen keittokirja >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja