Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokailun historia | Tyttöjen keittokirja

Tyttöjen keittokirja

kermavaahto

< >

PÖYDÄN KATTAMINEN JA TARJOILU

Pöydän kattaminen.
Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pöytä katetaan huolellisesti.

Pöytäliinan on oltava sileä ja siisti, pöytäastiaston sekä väriltään että muodoiltaan kaunis. Käytämme mieluimmin valkoista tai luonnonväristä, valkaisematonta pöytäliinaa. Sitä vastaan värillinen astiasto näyttää kauniilta. Jotta valkoiset astiat olisivat kauniita, niiden tulee olla hyvästä aineesta valmistettuja.

tyttöjen keittokirjasta kattauskuva

Ruokailuvälineet katettuina yhdelle hengelle.

Astioiden tulee olla yhtenäiseen kalustoon kuuluvia ja ehjiä. Halkeilleet ja reunoistaan rikkinäiset astiat rumentavat muuten hyvinkin järjestetyn pöydän. Myöskin lasiastioiden, kuten juomalasien, on oltava ehjiä ja kaikki samanlaisia.

Lusikoiden pitää olla jostakin vaaleasta, maistumattomasta metallista valmistettuja. Ruostumattomat veitset ja haarukat ovat parhaita, mutta muitakin voidaan käyttää, kun ne vain tarvittaessa kiilloitetaan.

Jotta pöydän kattaminen ja lautasten vaihtaminen ruokailun aikana kävisi äänettömästi, eikä pöydän kiiltävä pinta vahingoittuisi, pöytäliinan alla voi pitää ohutta huopaa.

Pöytäliina levitetään pöydälle suoraan ja sileäksi, ja pöydän kattaminen aloitetaan panemalla lautaset ensimmäiseksi paikoilleen lähelle reunaa, tasaisen välimatkan päähän, kyllin kauaksi toisistaan ja lautasen kuvio oikein päin. Veitset ja haarukat asetetaan lautasen oikealle, lusikat vasemmalle tai yläpuolelle; veitsen terä lautaseen päin, haarukan piikit ja lusikan kovera puoli ylöspäin.

tyttöjen keittokirjasta kattauskuva

Arkipöytä opetuskeittiössä

Juomalasin paikka on keskellä, lautasen yläpuolella. Lautasen vasemmalle puolelle pannaan pieni lautanen leipää ym. varten. Suolaa tulee olla kaikkien ulottuvilla. Vettä ja muita kirkkaita juomia tarjotaan lasikannusta, maitoa ja piimää posliinikannusta.

Leipä leikataan viipaleiksi, jotka järjestetään paperiselle tai kankaiselle lautasliinalle leipäkoriin tai vadille. Kova leipä pannaan mieluimmin erikseen. Jotta leipäviipaleita ei jäisi kuivumaan, leipää ei pidä leikata enempää kuin tarvitaan. Leikkaamaton leipä asetetaan laudalle emännän ulottuville: Myös sisäkkö voi tuoda lisää leipää keittiöstä.

Uudet kankaiset lautasliinat taitetaan yksinkertaisesti, etteivät ne rypisty. Käytettyinä ne säilytetään lautasliinalaukuissa. Kangaslautasliinojen puutteessa käytetään paperisia, joiden tulee olla joka kerta puhtaita. Lautasliinan.paikka on lautasella.

Pöydän koristeeksi voi sitä paitsi panna kukkasia, varpuja. tai kynttilöitä. Koristeiden tulee olla matalia.

Istuimet on myös varattava paikoilleen.

Pöytää katettaessa on varattava esille vaihdettavat lautaset; vadit eri ruokalajeja varten, tarpeelliset haarukat ja lusikat ja muut ruokailun aikana tarvittavat esineet.


kinkkusampyla

Keittokirja kotia ja koulua varten

Sisältävä 872 ruokareseptiä ja 48 kuvaa, sekä lyhytkäisiä neuvoja Pöydän kattamisesta, ruuan tarjoamisesta, säilykkeistä y.m.... ... Lue lisää


<< Ruokailun historia | Keittokirja kotia ja koulua varten >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja