Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokasanasto | Ruokasanasto

Ruokasanasto

Grillattu lihaannos

< >

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä.


éclair

Tuulihattuleivonnainen, joka sisältää vaniljakiisseliä ja kermaa.

A la carte

Ruokalista, jolta tilataan haluttu ruoka. Keittiö valmistaa ruokia tilauksen mukaan.

Agar agar

Punalevävalmiste, jota käytetään liivatteen sijasta. Kasvisruokailijoiden suosima, koska liivate on eläinperäinen tuote.

Aioli

Aioli, Ajoli. Provencelainen valkosipulilla maustettu majoneesi, jonka valmistukseen käytetään mm. kananmunan keltuaisia, valkosipulia ja öljyä.

Allumettes

Tulitikkumaisiksi leikattuja vihanneksia, joita kutsutaan myös nimellä julienne.

Anjovis

Sillilajista sardelli (Engraulis encrasicholus) käytetty nimi. Nimellä kutsutaan myös sardellista tai kilohailista valmistettua, maustetussa liemessä kypsytettyä ja tölkitettyä säilykettä.

Apfelstrudel

Saksalainen omenaa, mantelia ja rusinaa sisältävä leivonnainen.

Appelsiini

Sana appelsiini tarkoitti keskiajan saksan kielessä kiinalaista omenaa.

Appenzeller

Sveitsiläinen juusto, jota käytetään mm. pastoihin ja gratiineihin.

Au four

Ranskaksi uunissa paistettu

Au naturel

Ranskaksi luonnontilassa, luonnon mukaan, ilman kastiketta, lisäkkeitä tai täytettä. Esim. munakas naturel on munakas ilman täytettä. .

Avec

Kanssa. Esim. kahvin kera tarjottava likööri tai konjakki. Kutsussa tarkoittaa, että voi tulla seuralaisen kanssa.

Béarnaisekastike

Viinietikalla, pippurilla ja yrteillä (esim. rakuunalla) maustettu voista ja munankeltuaisista tehty kastike.

Bébé

Ranskaksi Bebee. Sokerikuorrutuksella päällystetty murotaikinaleivos, jossa on täytteenä vaniljakiisseliä.

Béchamelkastike

Voista, jauhoista ja maidosta tehty valkoinen peruskastike, valkokastike.

Baba

Venäjäksi babka. Slaavilaisissa maissa käytetty nimitys hienosta leivonnaisesta, joka on valmistettu vehnätaikinasta ja kostutettu rommilla.

Baklava

Aasialainen makea leivonnainen, joka on valmistettu filotaikinasta. Täytteenä on manteli-pähkinämurskaa. Leivonnainen on kuorrutettu hunajalla tai siirapilla.

Balsamiviinietikka

Italiaksi aceto balsamico. Rypäleistä keittämällä ja käyttämällä tehty viinietikka.

Basmatiriisi

Intiasta tuleva aromaattinen, pitkäjyväinen ruokariisi.

Bavaroise

Kermavanukas. Kermasta, keltuaisista ja liivatteesta tehty kylmä jälkiruoka

Beefsteak

Paistettu tai pariloitu häränfileepihvi

Bel paese

Pehmeä, keskirasvainen ja kiinteä kermajuusto, joka on alunperin Lombardian maakunnasta Italiasta.

Bigos

Puolalainen pataruoka, joka sisältää vähintään viittä lihaa.

Biscuit

Manteleista, munanvalkuaisesta ja sokerista tehty keksi

Bitokki

Venäläinen pieni jauhelihapihvi

Blaseeraus

Istumajärjestys

Blini

Tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu hiivalla kohotettu makeuttamaton ohukainen, jota tarjotaan tavallisesti mädin, voisulan ja smetanan kanssa. Se kuuluu Venäjällä laskiaisperinteeseen.

Bocuse Paul

Bocuse Paul s. 1926, Kuuluu Vanhaan ravintolasukuun. Hänet tunnetaan erityisesti lyonilaisen keittiön uudistamisesta. Hän ei kuitenkaan vienyt uuden keittiön linjauksia liiallisuuksiin. Joka toinen vuosi järjestetään Bocuse d'Or -kokkikilpailu. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1987.

Bouchée

Muhennoksella täytetty pieni leivonnainen

Bouillabaisse

Provencelainen kala-äyriäiskeitto. Bouillabaissea tarjoillaan Ranskassa siten, että liemi tarjotaan erikseen.

Braatvursti

Keittämällä kypsennetty makkara, joka tarjotaan paistettuna tai grillattuna.

Brie

Ranskalainen keskirasvainen valkohomejuusto. Juuston pinnalla on ohut vitivalkoinen homekerros. Sisältä juusto on kermanvärinen. Tätä juustoa valmistetaan myös Suomessa.

Briossi

(Brioche) Pienessä vuoassa paistettu runsaasti voita ja munia sisältävä leivonnainen.

Broileri

Kananpoika, joka kasvatetaan teuraspainoon noin kuudessa viikossa. Broileria on tarjolla erilaisina osina joko valmiiksi kypsennettynä tai raakana.

Brunssi

Brunch. Aamupäivällä syötävä kevyt aamiaislounas. Juomana usein samppanjaa tai hedelmämehua.

Burritos

Meksikolaisia tulisia tortillanyyttejä

Café au lait

Maitokahvi

Café de paris

Maustekastike tai maustevoi. Pohjana voi olla béarnaisekastike.

Camembert

Ranskalainen keskirasvainen valkohomejuusto Camembertin kylästä.

Cannelloni

Putkimakaroneja tai jauhelihatäytteisiä makaronirullia tarjotaan gratinoituna kerma- tai tomaattikastikkeen kera.

Champignon

Herkkusieni. Ranskassa tarkoittaa yleisesti sientä.

Charlotte

Kääretorttu viipaleilla vuoratussa vuoassa hyydytetty kermahyytelö, joka kumotaan tarjoiluastiaan (esim charlotte russe).

Chateaubriand

Härän sisäfileen keskiosasta leikattu pihvi. Nimetty René de Chateaubriandin mukaan.

Cheddar

Kova, kuivapintainen ja koloton kellertävä täysrasvainen juusto. Cheddar on Ison-Britannian tunnetuin ja eniten valmistettu juusto. nimi tulee Cheddarin kylästä Lounais-Englannissa. Käytetään salaatteihin, raastettuna kastikkeisiin ja gratiineihin. Yhdysvalloissa valmistettavista juustoista valtaosa on erilaisia cheddarin muunnelmia.

Chili con carne

Alunperin espanjalainen papu- lihamuhennos

Chop suey

Kiinalainen ruoka, jossa on liha- ja kasvissuikaleita kastikkeessa.

Choriatiki

Kreikkalainen fetasalaatti, jossa on mm. oliiveja ja sipulia.

Choronkastike

Tomaattisoseella maustettu bearnaisekastike

Club sandwich

Kerrosleipä, jossa on lihaa, salaattia ja majoneesia.

Consommé

Kirkas lihaliemi. Naudan ydinluista ja potkista mausteiden ja juuresten kanssa keitetty liemi, joka on kirkastettu munan valkuaisella.

Coq au vin

Kukkoa viinissä

Coupé

Jälkiruoka-annos, joka tarjotaan pienessä annosmaljassa

Couscous

Pohjois-afrikkalainen ruokalaji (kuskus), jossa vehnäsuurimoita tarjotaan höyrytettynä liha- tai kasviskastikkeen kera.

Crêpe

Täytetty ohukainen (kreppi)

Croissant

Voisarvi

Cuisine

Keittiö, keittotaito, ruoanvalmistustapa esim. ranskalainen keittiö

Cumberlandkastike

Kylmä, maustettu kastike, joka tehdään viinillä ja sitruunamehulla maustetusta herukkahyytelöstä. Tarjotaan lintu- ja riistaruokien kera.

Deglaseeraus

Paistamisen jälkeen pannusta otetaan loput maut irti laittamalla siihen nestettä.

Dekantoida

Viini kaadetaan varovasti karahviin niin, että sakka jää pulloon.

Dippikastike

Sakea maustettu kastike, johon kastetaan esim. kasviksia tai leipäpaloja.

Dolma

Dolmades. itämainen riisillä ja lihalla täytetty viininlehdistä tai kaalinlehdestä tehty kääryle.

Duchesse

Perunasose, jossa on mm. kananmunaa. Tarjotaan uunissa kypsennettynä, pursotettuna tai muotoiltuna.

Durumvehnä

Kova ja runsaasti sitkoainetta sisältävä, Välimeren maissa viljeltävä vehnälajike, jota käytetään pasta- ja makaronituotteisiin.

Empanadas

Etelä-amerikkalaisia tulisia lihapiirakoita

Emulgointi

Öljy ja vesi saadaan sekoittumaan toisiinsa ja muodostamaan emulsio eli vesi-öljyseos.

Enchilada

Meksikolaisia vahvasti maustettuja eri tavoin täytettyjä tortilla kääröjä

Endiivi

Salaatti, jolla on hieman kitkerän makuiset lehdet.

Entrée

Alkuruoka

Entrecôte

Naudan ulkofileestä valmistettu pariloitu välikyljys

Entremets

Väliruoka

Escalope

Paistettu ohut liha- tai kalaleike

Escoffier Auguste

(1846-1935) mestarikokki joka vaikutti suuresti ranskalaisen keittiön nousuun. Pidetään nykyaikaisen keittotaidon luojana.

Fajitas

Tulisia meksikolaisia tortilla kääröjä, joissa on erilaisia täytteitä.

Fariinisokeri

Ruskea melassia sisältävä sokeri

Fettuccine

Nauhamainen, ohut makaroni.

Filee

Luuton selkäliha, seläke tai kalan selkäruodosta pitkittäissuuntaan irrotettu puolikas

Fileoida

Irrottaa kalan liha selkäruodosta pitkittäissuunnassa.

Filotaikina

Lähi-idästä ja Kreikasta tuleva paperinohut vehnätaikina. Siitä tehdään makeita (mm. baklava) ja suolaisia leivonnaisia.

Flambeerata

Flambeeraus eli alkoholilla liekittäminen tarkoittaa ruoan maustamista alkoholilla.

Florentine

Kun sana on ruoan nimessä, tarkoittaa, että tarjotaan pinaatin kanssa.

Fondi

Fond., Lihasta, kalasta tai kasviksista tehty vahva liemi.

Fondyy

Fondue, sveitsiläinen juustoruoka. Sulatetusta juustosta, valkoviinistä ja mausteista tehty kuuma juustomassa, johon kastetaan leipäkuutioita. Voi olla myös fondyypadassa öljyssä kypsennettyjä pieniä liha- ja kasviskuutioita, jotka kastetaan kastikkeeseen ennen syömistä.

Freesata

Haudutetaan rasvassa esim. sipulia. Puhutaan myös kuullottamisesta.

Fricassée

Viillokki, keitettyä kanaa tai lihaa vaaleassa kastikkeessa.

Frikadelli

Pieni, keitetty liha- tai kalamurekepyörykkä.

Friteerata

Liha tms. kastetaan frityyritaikinaan ja kypsennetään upporasvassa. keittämällä.

Fromage

Juusto- tai munavaahdosta tehty jälkiruokahyytelö

Frutti di mare

Meren hedelmät eli simpukat, äyriäiset ym. pienet merieläimet

Fumé

Savustettu

Gazpacho

Kylmä kasviskeitto

Gazpacho

Kylmä vihannessosekeitto

Gelatiini

Latinaksi liivate. Liivate on eläinkunnasta peräisn oleva lisäaine (valkuaisaine). Sitä käytetään hyytelöimisaineena. Liivatetta on saatavana ohuina levyinä tai jauheena.

Gingerbread

Piparkakku

Glaseerata

Päällystää. Kuorrutetaan sokerilla tai kiillotetaan annoksen pinta esim. voisulalla tai lihaliemellä.

Gnocchi

Simpukan muotoisia pastakierukoita tai pastataikinan tapaisesta taikinasta valmistettuja pyöryköitä, jotka tarjotaan mm. tomaattisoseen ja juustoraasteen kanssa.

Gourmet

Herkkusuu tai viinintuntija

Graavikala

Tuoresuolattu eli vähän suolattu kala. Tuoresuolauksessa kala maustetaan merisuolalla, ripauksella sokeria, pippurilla ja yrteillä (tilliä). Kala saa maustua ainakin vuorokauden painon alla.

Grahamjauhot

Kuorineen jauhettuja vehnäjauhoja, joista käytetään myös nimeä täysjyvävehnäjauhot tai kokojyväjauhot. Nimi tulee kasvisruoan puolesta puhuneen Sylvester Grahamin (1794-1851) mukaan.

Gratiini

Uunissa tai grillissä valmistettava kastikkeella, juustolla tms. päällysteellä kuorrutettu liha-, kala-, tai kasvisruoka.

Griljeerata

Ruskistaa tai kuumentaa nopeasti (kypsää) leivitettyä lihaa, kalaa tai vihanneksia.

Grillata

Tuote on marinoitu tai voidellaan öljyllä ja paistetaan parilalla tai grillillä.

Guacamole

Valkosipulilla maustettu meksikolainen avokadotahna

Gulassi

Unkarilainen liha-paprikakeitto tai lihasta, paprikasta, sipulista, tomaatista ja mausteista valmistettu höystö

Häränsilmä

Toiselta puolelta paistettu muna, jonka keltuainen on sisältä pehmeä.

Höystö

Lihasta tai kalasta valmistettu muhennos

Halal

Arabialaisten säädösten mukaan tehtyä ruokaa.

Halva

Itämainen makeinen, joka on valmistettu jauhetuista seesaminsiemenistä, seesamiöljystä ja sokerista.

Hanhenmaksa

Ranskaksi foie gras. Hanhen maksasta valmistettu riista- tai liharuokien lisäke.

Hapankaali

Suikaloitu käyttämällä hapatettu valkokaali

Hapanleipä

Ruisjauhoista hapattamalla valmistettu leipä. Leivälle saadaan happamuus myös lisäämällä taikinaan esim. etikka- tai sitruunahappoa.

Haricots verts

Vihreitä pieniä papuja

Hauduttaa

Kypsentää ruoka-ainetta miedossa lämmössä kannen alla siten, ettei sen rakenne hajoa.

Hentunen

Leivosvuoassa tehty erilaisia täytteitä sisältävä murotaikinaleivonnainen

Hiillostettu

Tuote on kypsennetty grillillä tai parilalevyllä ilman rasvaa tai öljyseosta. Jottei tuote juuttuisi parilaan kiinni, siihen voi ripotella hieman hienoa suolaa.

Hollanninkastike

Hollandaisekastike, sauce hollandaise. Kastike, jossa munankeltuaisiin on sekoittamalla lisätty sulaa voita ja maustettu sitruunamehulla.

Hors d

Hors d'ouvre, alkupalat, aterian ensimmäinen kevyt ruokalaji

Hors d'ouvre

Alkupalat

Hotch-potch

Skotlantilainen lampaanlihakeitto, jossa on vihanneksia, runsaasti sipulia ja ohraryyniä.

Huhmare

Survinastia, jossa survimen (petkele) avulla hienonnetaan esim. pippuria tai mausteita.

Ilmakuivata

Kuivata ulkoilmassa. Näin tehdään esim. parman kinkku.

Indienne

Ruoka on maustettu curryllä ja tarjotaan riisin kanssa.

Italiansalaatti

Suikaloiduista vihanneksista, keitetystä lihasta ja majoneesista tehty salaatti

Jäädyke

Parfait (Ranska), kermasta, keltuaisesta, sokerista ja makuaineista jäädytetty jälkiruoka

Jambalaya

Mausteinen riisiruoka, jossa on äyriäisiä, kanaa ja kinkkua.

Jasmiiniriisi

Aromaattinen riisi kaukoidästä (mm. thaimaasta)

Julienne

Ohuiksi suikaleiksi leikatut vihannekset

Kääryle

Paupiette, liha- kalaviipaleesta tehty käärö tai kaalinlehdestä tehty käärö.

Köyhät ritarit

Ruotsiksi fattiga riddare. Munamaidossa kastettuja ja paistettuja vaalean leivän viipaleita. Tarjotaan hillon ja kermavaahdon kera.

Kalttaus

Kaltata eli pehmentää kuumalla vedellä ja kuoria. Tomaatin varren liitoskohta irrotetaan veitsellä. Tomaattiin pistellään veitsellä muutama reikä, jonka jälkeen se laitetaan kiehuvaan veteen 20-30 sekunniksi. Kun tomaatti siirretään kylmään veteen, sen kuori irtoaa helposti.

Kamonmilla

Yrtti, jossa on valkeat kukat. Sitä käytetään teen maustamiseen ja luonnonlääkkeenä esim. vatsavaivoihin.

Kanapee

Pieni mm. kalalla, katkaravuilla tai lihalla päällystetty voileipä tai makea voitaikinaleivonnainen.

Kandeerata

Kuorruttaa hedelmiä, marjoja tms. upottamalla ne kuumaan vahvaan sokeriliemeen. Sokeriliemi imeytyy hedelmään ja muodostaa jähmettyessään kuorimaisen pinnan.

Karjalanpiirakka

Ohueksi kaulitusta ruistaikinasta tehty soikea piirakka, jossa on riisipuuro-, perunasose- tai muu täyte. Piirakan reunat on rypytetty.

Kasler

Kassler on luuton sian selkäpaisti eli niskaliha.

Kaviaari

Aito kaviaari on sampien ruskeaa tai mustaa suurirakeista mätiä. Venäjältä tuleva punainen kaviaari on lohensukuisten kalojen mätiä.

Kebab

Turkkilaista ohuina viipaleina vartaassa kypsennettyä lampaanlihaa.

Kefiiri

Kaukasiasta tuleva piimävalmiste.

Keftedes

Lihapyöryköitä kreikkalaiseen tapaan

Kimara

Cocktailille ehdotettu suomennos.

Kinuski

Paahdetusta sokerista ja kermasta tehty jälkiruokakastike. Kinuskia käytetään myös kuorrutteena.

Kohokas

Soufflé, uunissa kypsennetty kuohkea ruoka.

Kokojyväleipä

Taikinaan on lisätty kokonaisia jyviä tai se on valmistettu täysjyväjauhoista.

Kompotti

Hilloke

Korintti

Tietyistä rypälelajikkeista tuleva siemenetön, kuivattu viinirypäle.

Kosher

Juutalaisten säädösten mukaan valmistettua ruokaa.

Kreppi

Crêpe, täytetty ohukainen.

Krokaani

Croquante, manteli- tai nougatista valmistetusta taikinasta puristettavia kakkukoristeita. Voi olla myös leivonnainen, jonka paistetuista osista tehdään tornimainen kakku juhlapöytään.

Kroketti

Kuorukka. Perunasoseesta tehty pitkulainen pyörykkä, joka leivitetään ja kypsennetään öljyssä.

Krutonki

Paistettuja leipäkuutioita, joita käytetään mm. salaatteihin ja keittoihin.

Kulibiak

Venäläinen lohi- tai sienitäytteinen piirakka

Kulitsa

Pääsiäiseen kuuluva pyöreä ja korkea vehnäleipä, jossa on rusinoita ja pinnalla manteleita.

Kuoriainen

Croustade, kuoriaisraudalla rasvassa kypsytetty maljamainen vehnätaikinasta tehty piiraspohja. Täytteenä on esim. kalaa tai lihaa.

Kuskus

Couscous, Algerian, Tunisian ja Marokon laakeissa savikulhoissa höyryssä kypsennettyjä suurimokakkuja. Valmistetaan durumvehnästä tai ohrasta. Lisäkkeenä on lampaan- tai kananlihasta sekä kasviksista tehty voimakkaasti maustettu kastike.

Kuullottaa

Freesata eli kypsentää kevyesti rasvassa esim. sipulia.

Kvarkki

Ruotsalainen nimitys maitorahkalle.

Kvenelli

Quenelle, keitetty liha- tai kalamurekepyörykkä.

Kyljys

Côtelette, lihapala, joka sisältää ulkofileetä ja kylkiluuta. Myös korppujauholla paneroitu jauhelihapihvi

Kylmäpuristettu

Mekaanisesti puristettu öljy. Kylmäpuristettuna on mm. oliiviöljyä.

Laardi

Lard, sulattamalla ja kovettamalla valmistettu paistorasva (ihra).

Lasagne

Italialainen ruoka, jossa on kerroksittain pastalevyjä, jauhelihakastiketta ja valkokastiketta.

Le gordon bleu

Pariisilainen kokkikoulu, joka on perustettu 1895.

Lehikäinen

Hyvin ohut leivonnainen

Leivinjauhe

Lisäaine, jota käytetään leivonnaisten kohottamiseen. Leivinjauheen kostuessa reagoivat happo ja emäs keskenään, jolloin syntyy kohottavaa hiilidioksidia. Jotta kohoaminen ei alkaisi liian nopeasti, on taikinan ainesten oltava kylmiä tai huoneenlämpöisiä.

Leivitys

Leivitys eli jauhottaminen (panerointi). Leike tms. painellaan kevyesti vehnäjauhoissa. Jos halutaan kaksinkertainen leivitys, leike kastetaan ensin kananmunassa jonka jälkeen se painellaan vehnäjauho- tai korppujauhoseoksessa. Näin leikkeelle saadaan rapea paistopinta.

Lihaliemi

Buljonki, naudan ydinluista ja potkista mausteiden ja juuresten kera keitetty liemi. Munan valkuaisella kirkastettuna käytetään nimeä consommé.

Lihaliemitiiviste

Veteen liuotettava lihaliemen makuinen tiiviste.

Lipeäkala

Kuivattua, lipeäliuoksella käsiteltyä turskaa tai seitä. Perinteinen jouluruoka. tarjotaan valkokastikkeen ja maustepippurin kera.

Loimutettu

Tuote on kypsennetty kauempaa tulevalla lämmöllä kuten nuotiolla.

Lounas

Englanniksi lunch. Keskipäivällä tarjottava ateria.

Lusikka

Ruokailuväline, jossa on varsi ja kovera kuppi. Kivikaudella lusikat tehtiin puusta, luusta tai sarvesta. Keskiajalla tulivat myös metalliset lusikat, etenkin hopeiset.

Luumumarjojen siemeniä

Manteli, saksanpähkinä ja kookospähkinä ovat luumumarjojen siemeniä.

Luumuvanukas

Englantilainen jouluvanukas (Christmas pudding, plum pudding).

Lyonnaise

Sipulilla maustettu

Mämmi

Pääsiäisruoka, joka valmistetaan ruisjauhoista, maltaista ja vedestä. Mämmi imelletään ja paistetaan. Paastonajan ja ennenkaikkea pitkäperjantain ruoka.

Maissiöljy

Latinaksi oleum maydis, englanniksi corn oil. Maissin alkioista puristamalla tehty ruokaöljy.

Majoneesi

Öljystä ja keltuaisesta tehty kylmä kastike.

Makaronit

Maccheroni, vehnäjauhoista ja vedestä tehdystä taikinasta puristettuja ja kuivattuja tuotteita (pasta).

Manteliöljy

Latina oleum amygdalae. Öljy puristetaan manteleista.

Marenki

Meringue, valkuaisvaahdosta ja sokerista vatkattu leivonnainen tai kuorrutus.

Marinadi

Viinistä, etikasta, öljystä ym. valmistettu mausteliemi. Käytetään mureuttamaan ja maustamaan lihaa tai kalaa.

Marinoida

Tuotetta säilytetään marinointiliemessä, joka antaa makua ja mureutta sekä lisää säilyvyyttä.

Marmeladi

Marmeladi tehdään hedelmä- ja/tai marjasoseesta ja sokerista.

Marsipaani

Mantelimassa, jossa on 1/3 mantelia ja 2/3 sokeria.

Martin päivä

Ruotsissa on 1500-luvulta lähtien syöty Martin päivänä hanhi-illallista.

Masariini

Murotaikinaleivos, jossa täyte on tehty mm. mantelimassasta, voista ja kananmunista.

Medaljonki

Esimerkiksi lohesta poikittain leikattu soikea n. 2-3- cm paksu siivu.

Mignon

Pieni. Esim. annoksessa kaksi pientä filepihviä.

Minestronekeitto

Italialainen kasviskeitto, jossa on mm. sipulia, porkkanaa, perunaa, kaalia, papuja, makaroneja ja tomaattisosetta.

Mixed grill

Pariloitu sekalihavarras tai sekaliha-annos

Mojo rojo

Kanarialainen kastike, joka sisältää mm. paprikaa ja valkosipulia. Kastiketta tarjotaan ryppyperunoiden kanssa.

Mortadella

Kevyesti savustettu puolikestomakkara

Moussaka

Kreikkalainen lampaanlihasta, munakoisosta, tomaatista ja sipulista tehty ruoka

Moussaka

Kreikkalainen munakoiso-jauheliharuoka

Mousse

Kuohkea lihamureke tai jälkiruokavaahto

Muhennos

Ruoka, jossa liha- makkara- tai kalapaloja kypsennetään liemessä perunoiden ja vihannesten kera.

Munakas

Omeletti, maustettu munaseos, joka kypsennetään paistinpannulla. Ilman täytettä naturell tai täytteellä esim. kinkulla tai juustolla. Talonpojan munakas sisältää sipulia, perunaa ja kinkkusuikaleita.

Mureke

Jauhetusta lihasta tai kalasta uunissa tai vesihauteessa kypsennetty ruoka.

Muroleivokset

Murotaikinasta valmistetut leivokset (hiekkaleivokset). Muroleivos on esim. aleksanterinleivos.

Mustakeitto

Verellä saostettu liemi, jota tarjotaan Martin päivänä 10.11.

Nachos

Maissista tehtyjä tortillalastuja, joita dipataan erilaisiin maustekastikkeisiin.

Nasi goreng

Indonesialainen mausteinen paistettu riisi

Navariini

Kasvis-lammasmuhennos

Neitsytöljy

Extra vergine, kylmäpuristettu oliiviöljy

Niinivaara Piki

S. 1919, elintarviketutkija Helsingin yliopiston lihateknologian professori 1961-1982. Kehittänyt kestomakkaran valmistustavan, jossa makkaran kypsyminen saadaan lisäämällä siihen bakteereja.

Noisette

Paistike, annos, johon kuuluu kaksi pihviä.

Nonparelli

Pieniä värillisiä sokerirakeita, joita käytetään jäätelöiden ja kakkujen koristeluun.

Nougat

Paahdettua sokeria, johon lisätään pähkinöitä tai manteleita.

Nuudeli

Vehnästä tai riisistä tehtyjä ohuita lankamaisia makaroneja. Niitä käytetään mm. kiinalaisessa keittiössä.

Oliiviöljy

Oleum olivae, oliiveista puristamalla saatu öljy.

Olla podrida

Lihahöystö

Orvokki

Orvokkia voidaan käyttää mm. leivonnaisten ja jälkiruokien koristeena sekä esim. jäädykkeen maustamiseen.

Osso buco

Naudanpotkasta padassa haudutettu liharuoka, joka tarjotaan riisin kera.

Pâté

Pasteija tai mureke

Pâté-en-terrine

Sileä, hienojakoinen mureke

Paahdettu

Esimerkiksi sokeri paahdetaan nesteeksi kuumalla pannulla.

Paella

Sahramilla maustettu riisiruoka, jossa on kasviksia, kanaa, kalaa, mustekalaa, äyriäisiä ja/tai simpukoita. Paella on espanjalainen perinneruoka.

Pai

Taikinalla vuoratussa vuoassa paistettu torttu, jossa on taikinakansi. Täytteenä on kanaa, lihaa, kalaa, kasviksia tai marjoja ja hedelmiä.

Palvaus

Lihan savustus

Paneerata

Leivittää eli kierittää lihaa, kalaa tai kasviksia vehnäjauhoissa tai korppujauhoissa ennen paistamista. Kaksinkertainen paneeraus tulee, kun kieritetään vehnäjauhoissa, kananmunassa ja korppujauhoissa.

Panettone

Italialainen joulukakku

Parfait

Jäädyke

Parfait

Jäädyke

Pariloida

Kypsentää parilalla tai ilman rasvaa paistinpannulla.

Paseerata

Tuote survotaan / sekoitetaan siivilän läpi, jotta siitä saadaan riittävänhienoksi soseutunutta. Näin voidaan valmistaa esim. vihanneksia.

Pasha

Pääsiäisen jälkiruoka, joka on valmistettu maitorahkasta, kermasta, kananmunista ja rusinoista. Kuuluu etenkin ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen.

Pasteija

Täytetty voitaikinapiiras tai taikinalla tai silavalla vuorattu hieno mureke, esim. maksapasteija

Pehmeä jäätelö

Pehmytjäätelö, samettijäätelö, englanniksi soft ice.

Pekoni

Englanniksi bacon. Suolattua ja savustettua siivutettua sian kylkilihaa.

Pelmeni

Liha-, kala- tai sieniseoksella täytetty keitetty piiras, siperialainen ravioli

Penne

Pastaputkia, joiden päät on leikattu vinoon.

Perhospihvi

Fileestä leikattu kaksoispihvi, jossa pihvit ovat alareunasta kiinni toisissaan.

Perunajauho

Perunasta vedellä uuttamalla saatu tärkkelyspitoinen jauho. Käytetään suurusteena keitoissa ja kiisseleissä.

Perunalastut

Englanniksi potato chips, ranskaksi pommes chips. Öljyssä kypsennettyjä ohuita perunaviipaleita.

Perusmaut

Perusmakuja ovat suolainen, makea, hapan, karvas (kitkerä) ja umami (lihakas).

Pesto

Oliiviöljystä, basilikasta, pinjansiemenistä ja parmesaanista tehty kastike.

Pihvi

Englanniksi beefsteak, ranskaksi bifteck. Naudan fileestä leikattu, pariloimalla tai paistamalla valmistettu ruoka.

Pikeerata

Koristella sokeri-valkuaiskuorrutuksella.

Pikkelsi

Englanniksi pickles, tai mixed pickles. Paloiteltuja, etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia.

Pilahvi

Itämaista sipulin kanssa ruskistettua ja lihaliemessä kypsytettyä riisiä tai ruokalaji, jossa on riisin kanssa lammasta tai kanaa.

Piparkakku

Ruotsiksi pepparkaka, englanniksi gingerbread. Siirapilla maustetusta taikinasta valmistettu pikkuleipä.

Pirtelö

Maidosta, makuaineesta ja jäätelöstä vatkattu juoma.

Pistaasipähkinä

Pistaasikasvin siemen, jota käytetään jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Popcorn

Paahdetut maissinjyvät

Poseeraaminen

Kalan kypsentäminen hauduttamalla nesteen lämpötilan pysyessä alle 100 asteen (ei kiehu). Lämpötila riittää, sillä kalan valkuainen kypsyy jo 70 asteessa.

Potage

Soseuttamalla valmistettu keitto.

Potkakiekot

Käytetään mm. osso bucossa.

Provencale

Ruokaan on käytetty valkosipulia.

Pudding

Vanukas

Pumpernikkeli

Piparkakkumainen, kova, sokerilla kuorrutettu leivonnainen. Saksassa hapanimelä limppu.

Puolukka

Puolukka sisältää betsoehappoa, jonka ansiosta se voidaan säilöä ilman sokeria.

Pyree

Sose tai sosekeitto.

Quenelles

Pienet keitetyt kalamureke- tai lihapyörykät.

Quiche

Voi- tai murotaikinapohjainen piiras tai paistos. Quiche lorraine on juusto-kinkkupiirakka.

Rösti

Sveitsiläinen perunaruoka, jossa perunaraasteesta, sipulista ja juustosta tehdyt pihvit paistetaan pannulla.

Raakapihvi

Tartarpihvi

Raclette

Sveitsiläinen sulatettu juusto. Juusto sulatetaan (raclette-grillissä) ja tarjotaan kasvisten ja mausteiden kera.

Ranskankerma

Crème fraîche, miedosti hapatettu kerma, Sakeahko ja miedon hapan. Käytetään ruoanvalmistuksessa, leivonnassa ja maustettuna kylmänä kastikkeeena kerman tavoin.

Ranskanperunat

Ranskalaiset perunat ovat öljyssä kypsennettyjä perunasuikaleita.

Ratatouille

Mm. munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa ja muita kasviksia sisältävä kasvishöystö

Ravioli

Lihalla täytettyjä makaronityynyjä, jotka tarjotaan tomaattikastikkeen ja juustoraasteen kera.

Redusoida

Keittää kokoon.

Remouladekastike

Kirpeä majoneesista, yrteistä, anjovis(liemestä), etikkakurkusta ja kapriksista tehty kastike.

Riimisuolaus

Lihan mieto suolaus. Ks. raaka pippuripaisti eli riimihärkä.

Risotto

Riisiruoka, joka voi sisältää mm. sipulia, lihaa, kalaa tai kasviksia.

Runebergintorttu

Leivonnainen, jonka koristeena on sokerikuorrutusrengas ja vadelmahilloa. Nimensä Runebergintorttu on saanut Johan Ludvig Runebergin mukaan.

Ruohosipuli

Tunnetaan myös nimellä ruoholaukka.

Ruokalista

Käytetään myös sanaa menu. Ruokalajien esittely, josta asiakas saa valita haluamansa.

Rusinat

Kuivattuja viinirypäleitä, joita tarjotaan sellaisenaan, glögin kanssa manteleiden kera tai käytetään leivonnassa ja jälkiruoissa.

Ruskistaminen

Tuotetta rasvassa kypsentämällä siihen saadaan kaunis ruskea väri. Ruskistaminen voi tuoda myös maun paremmin esille sekä auttaa tuotetta säilyttämään paremmin muotonsa.

Ruusunmarja

Ruusunmarja on yksi eniten C-vitamiinia sisältävä marja.

Ryöpätä

Kiehautetaan tai keitetään isossa vesimäärässä, jonka jälkeen huuhdellaan kylmällä vedellä.

Sabayon

Viinivaahto, joka on tehty munankeltuaisista, sokerista ja viinistä.

Sacherkakku

Suklaalla kuorrutettu kakku, jonka kehitti 1832 Wienissä Franz Sacher.

Salsa

Meksikolainen tomaattipohjainen tulinen maustekastike

Sandwich

Kaksikerroksinen voileipä, jossa täytteet on laitettu viipaleiden väliin. Tämä on monesti pieni alkupalaleipä.

Saostettu

Tuotteessa oleva neste saostetaan esim. vehnäjauhoilla.

Sardiini

Sardinian mukaan nimetty, välimeressä elävä sillinsukuinen kala. Öljyyn säilöttynä säilykkeenä voi olla sardiini, silakka, kilohaili tai sardelli.

Saslikki

Kaukasialainen liha-kasvisvarras, jossa on mm. lihaa, silavaa tai munuaisia ja sipulia. Se pariloidaan saslikkipuikossa.

Sauce hollandaise

Hollanninkastike. Lämpimänä tarjottava sakea voikastike, joka valmistetaan kuten bearnaise-kastike. Kastike sopii parhaiten kala- ja kasvisruoille.

Sauté

Valmistukseen käytetään viipaloitua nopeasti kypsyvää lihaa tai kalaa. Viipaleet ruskitetaan kevyesti ja haudutetaan kastikkeessa kypsäksi.

Savariini

Rengasvuoassa kypsytetty leivonnainen, joka kostutetaan esim. rommilla tai sokeriliemellä. Täytetään hedelmillä ja tarjotaan kermavaahdon kera.

Schnitzel

Leike, joka leivitetään ja paistetaan esim. (wienerschnitzel).

Seljanka

Vahvalieminen keitto, jossa on pieninä paloina mm. juureksia ja kalaa.

Setsuuri

Setsuuri on ruotsalainen hapanimelän leivän nimitys.

Silavoida

Tuote päällystetään ohuilla silavasiivuilla, jotta siihen tulisi enemmän makua, ja se pysyisi tarpeeksi rasvaisena.

Sillisalaatti

Sillisalaatti on yksi rosollin muoto. Rosolli on joulupöytään kuuluva salaatti. Siinä on kuutioitua punajuurta, porkkanaa, perunaa, maustekurkkua ja sipulia. Jos rosolliin lisätään silliä, siitä saadaan sillisalaatti. Kastikkeena käytetään etikalla ja punajuuriliemellä maustettua vaaleanpunaista kermavaahtoa.

Smörgåsbord

Ruotsalainen voileipäpöytä

Smetana

Vuolukerma, hapahko ja sakea piimävalmiste

Sorbetti

Mehu- tai marjajäätelö, joka on kuohkeutettu sekoittamalla massaa jäätymisen aikana. Kuohkeutta voidaan lisätä lisäämällä jäähtyneeseen massaan valkuaisvaahtoa.

Soteerata

Ruskistaa kevyesti.

Souvlaki

Kreikkalainen lihavarras

Spagetti

Pitkä, ohut makaroni

Strösseli

Värillisiä sokeri- tai suklaarakeita, joita käytetään kakkujen, jäätelöannosten tms. koristelussa.

Sukaatti

Sukaatti on sitruunan sokeroitu kuori, jota käytetään mm. kakkujen ja leivonnaisten koristeena ja mausteena.

Sukiyaki

Japanilainen ruoka, jossa on paistettuja liha- ja vihannessuikaleita.

Syömäpuikot

Aasiassa käytetyt ruokailuvälineet. Ruokien on oltava pienehköinä paloina, jotta niitä voidaan syödä puikoilla.

Tabasco

Tulinen maustekastike, jonka valmistamiseen käytetään mm. cayennenpippuria ja chilijauhetta.

Taco

Meksikolainen taitettu maissitortilla, jossa on täytteenä lihaa, kanaa tai kasviksia.

Tartarkastike

Majoneesikastike, johon on lisätty mm. hienonnettua sipulia, kurkkua ja pikkelsiä. Tarjotaan paistetun kalan lisäkkeenä.

Tartarpihvi

Raa'asta hakatusta tai jauhetusta lihasta muotoiltu pihvi. Tarjotaan kapriksen, hienonnetun sipulin, suolakurkun ja punajuuren sekä raa'an munankeltuaisen kanssa. Tartarpihvi voidaan tehdä myös lohesta tai tonnikalasta.

Tarteletti

Pienessä vuoassa kypsennettävä muhennoksella ja hyytelöllä täytetty murotaikinaleivonnainen

Timbaali

Vesihauteessa kypsennetty pieni mureke, joka valmistetaan ns. timbaalivuoassa.

Tofu

Japanilainen soijapavuista tehty juustomainen tahna.

Tortilla

Paksu, molemmin puolin paistettu täytetty munakas. Vaihtoehtoisesti myös meksikolainen ohut maissileipä, joka täytetään muhennoksella ja kääritään rullalle.

Toskaleivos

Mantelikuorrutteinen leivos

Tournedos

Naudan sisäfileestä paistettu tai pariloitu paksu pihvi. Pihvi on paksumpi kuin chatobrian.

Transeerata

Viipaloidaan tai paloitellaan esim. liha ennen tarjoamista.

Tutti frutti

Heldemäsalaatti, jossa hedelmät ovat kuutioina.

Tuulihatut

Ranskaksi petits choux. Kuohkeat leivonnaiset, joissa on suolainen tai makea täyte.

Tzatsiki

Valkosipulilla maustettu Kreikkalainen kurkku-jogurttikastike, joka sopii salaatiksi tai dippikastikkeeksi.

Vermiselli

Hyvin ohuita makaroneja

Vinaigrette

Öljystä, viinietikasta, sinapista ja mausteista sekoitettu salaattikastike.

Voileipäpöytä

Ruotsiksi smörgåsbord. Aterian aluksi tarjottava alkuruokapöytä, jossa on erilaisia leikkeleitä.

Vol-au-vent

Kannellinen voitaikinapaistos, joka täytetään lämpimälllä muhennoksella. Tarjotaan alkuruokana.

Vuorata

Astia peitetään taikinalla, jonka sisään laitetaan täyte.

Waldorfin salaatti

Omenasta, selleristä ja pähkinöistä valmistettu majoneesipohjainen salaatti. Nimensä salaatti on saanut New Yorkilaisesta hotelli Waldorf Astoriasta.

Wieninleike

Wienerschnitzel, leivitetty leike. Lisäkkeenä on sitruunanviipale, anjovista ja kaprista.

Worschmack

Jauhetusta lihasta ja sillistä tai anjoviksesta tehty murekemainen ruoka

Zucchini

Kesäkurpitsa


<< Puutarha | Eri maiden ruokakulttuureja >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja