Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokakulttuureja | Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja

Grillattu

< >

Sivun sisällys

Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi, eivätkä säännöt ole enää yhtä ehdottomia. On hyvä muistaa, että jokaisessa ruokakulttuurissa on omat hyvät puolensa, jotka tuovat tervetulleen lisän suomalaiseen ruokakulttuuriimme. Olemme keränneet tähän muutamia yksityiskohtia eri maista ja niiden KEITTIÖiden tunnuspiirteistä.

RANSKALAINEN KEITTIÖ

"Miten voi johtaa maata, missä on 246 eri juustolajia", sanoi CHARLES DE GAULLE kerran. "Arkkitehti peittää virheensä julkisivun taakse, kokki omansa kastikkeella ja lääkäri mullan alle", kirjoitti PAUL BOCUSE ranskan keittiön uudistajista. Ranskaa voidaan nykyisin sanoa gastronomian johtavaksi maaksi, sillä käsite Ranskalainen keittiö sekä maan viinit ovat maailmankuuluja.

KIINALAINEN KEITTIÖ

Taivas rakastaa sitä joka syö hyvin. (kiinalainen sananlasku)
Kiinalainen keittiö jaetaan alueellisesti neljään ryhmään:

*Pekingin,
*Kantonin,
*Shanghain ja
*Sichuanin keittiöperinteisiin.

Kiinassa käytettävä wokkipannu on ison kokonsa vuoksi helppokäyttöinen myös näkövammaiselle. Kiinalainen ateria käsittää monta pientä annosta, joissa kaikki on hyvin pientä (suupaloja). Ateriointiin liittyy runsaasti seremonioita ja tottumuksia. Kiinassa syödään paljon kalaa, riisiä ja vihanneksia, mutta myös linturuoat ovat arvokkaita. Ruoassa käytetään suolan sijasta soijaa. Aterialla tarjoillaan useita ruokalajeja, joiden määrä on usein määritelty ruokailijoiden määrän mukaan. Ruokailussa ei kuitenkaan noudateta ns. gastronomista järjestystä. Lisäksi kiinalaiset juovat paljon teetä.

Ruoanvalmistuksessa maito on kiellettyä, mutta kermaa voi käyttää. Myöskään juustoja ei mielellään käytetä. Erilaiset uskonnolliset rajoitukset on hyvä huomioida mm. lihassa.

Ylen elävä arkisto tarjoaa: Kun syömisestä tuli herkuttelua
Kukkokiekuu (1986) pohti kiinalaisen ruoan uskonnollis-filosofista ulottuvuutta. Studiossa oli kaksi kiinalaista kokkia valmistamassa kiinalaista ruokaa.

INTIALAINEN KEITTIÖ

#Intialainen ruokakulttuuri

Intiassa on monia eri kulttuureja. Ruoassa intialaiset käyttävät runsaasti currya sekä muita vahvoja maustesekoituksia. Etenkin keski ja yläluokassa monet ovat uskonnon vuoksi kasvissyöjiä, mutta myös kalaa voidaan tarjota. Kiellettyä on lehmän liha, sillä lehmä on hindulaisuudessa pyhä eläin.

Intialainen ruoka eroaa muiden maiden ruoasta maun ja valmistusmenetelmien vuoksi. Se heijastaa täydellistä sekoitusta eri kulttuureista, ilmastoista ja eri aikakausista. Intialainen ruoka tunnetaan parhaiten sen mausteisuudesta. Mausteiden käytössä ei ole eroja Intian eri osien välillä.
Lisää intialaisesta ruokakulttuurista

JUUTALAINEN KEITTIÖ

Juutalaisessa keittiössä lihan tulee olla uskonnollisesti pyhitettyä (kosher). Happamaton leipä on suosittua. Alkoholijuomat ovat sallittuja ja viinillä on symbolinen merkitys.

Kiellettyjä ruoka aineita ovat suomuttomat kalat (esim. ankerias), sianliha, maito sekä äyriäiset.

MUSLIMIEN KEITTIÖ

Muslimit eivät käytä sianlihaa, sillä heidän mielestään porsas on epäpuhdas eikä tarkoitettu syötäväksi.

BUDDHALAISUUS

Buddhalaisuus kieltää eläinten teurastamisen, joten sen piirissä ei syödä lainkaan liharuokia.

VENÄLÄINEN KEITTIÖ

Venäläisissä ruoissa käytetään runsaasti smetanaa ja jogurttia. Kaalia tarjotaan monessa eri muodossa. Muita aterian raaka aineita ovat punajuuri, kerma, kaviaari ja kuohuviini. Lisäksi venäläinen keittiö tarjoaa makeita jälkiruokia, teetä kahvin sijasta sekä runsaasti salaatteja ja leipää jokaisella aterialla. Syömistä pidetään rituaalina, johon kuuluvat ruokalajien välissä tarjotut snapsit.

Ortodoksisena paastoaikana kiellettyjä ruoka aineita ovat liha, voi, kananmunat ja maito.

ITALIALAINEN KEITTIÖ

Italiaa voidaan kutsua gastronomian kehdoksi. Tunnetuimpia italialaisia ruokia ovat pasta, pizza, antipasti, makaronit ja spaghetti. Pastan kypsyyden kokki tarkistaa heittämällä sen seinälle, mikäli pasta jää seinälle, se on kypsää. Italialaisessa keittiössä käytetään runsaasti makaronia, oliiviöljyä, sipulia ja tomaattia.

Suosittuja juomia ovat espresso sekä hyvät viinit.
Roomalaiskatoliset tarjoavat perjantaisin aina kalaruokaa.

SAKSALAINEN KEITTIÖ

Saksalainen keittiö tunnetaan makkarasta, hapankaalista, perunaruoista ja oluesta, mutta myös kahvi ja leivokset ovat kuuluisia. Aamiainen on usein runsas ja illallinen vastaavasti kylmä.

ITÄVALTALAINEN KEITTIÖ

Itävaltalainen keittiö on kuuluisa gulassista, wieninleikkeestä sekä sacherkakusta. Alkuruoaksi tarjotaan yleensä keitto. Itävaltalaiset valmistavat monia ruokia kananpojasta.

SKANDINAVIALAINEN KEITTIÖ

Skandinavialaiset kiettiöt ovat tunnettuja voileivistään ja voileipäpöydistään. Maakunnilla on omia maakuntaruokia.

KREIKKALAINEN KEITTIÖ

Moussakka ja muut munakoisosta valmistetut ruoat tekevät kreikkalaisesta keittiöstä tunnetun. Kreikassa käytetään myös runsaasti lampaanlihaa, oliiviöljyä sekä valkosipulia.

Suosittuja juomia ovat turkkilainen kahvi, retsina ja aperitiivina anislikööri ouzo.

ENGLANTILAINEN KEITTIÖ

Englantilainen ruoka on varsin miedosti maustettua. Tunnetuimpia englantilaisia ruokia ovat paahtopaisti, lammasruoat, erilaiset piiraat, papuruoat ja oluet. Perinteiseen aamiaiseen kuuluvat pekoni ja kananmunat sekä tee ja paahtoleipä. Lisäksi Englannissa tarjoillaan paljon makeita jälkiruokia.

AMERIKKALAINEN KEITTIÖ

Voiko Amerikasta puhua ilman hampurilaisia? Kuitenkin on muistettava myös isot pihvit, kanaruoat, kylmät leikkeleet ja jäätelöt.

Suosittuja juomia ovat kahvi, jäätee ja jäävesi sekä aperitiivit ja cocktailit.

TURKKILAISET JA ARABIALAISET KEITTIÖT

Tunnetuimpia turkkilaisen ja arabialaisen keittiön tuotteita ovat döner kebabit, jogurtit sekä makea jälkiruoka baklava. Minttuteellä isäntä kehottaa kohteliaasti kotiinlähtöä. Näissä kulttuureissa syödään paljon lampaasta ja siipikarjasta tehtyjä ruokia.

Muhamettilaisilta on kuitenkin kielletty sianliha, veri ja äyriäiset sekä alkoholi. Arabille ei kannata tarjota jaffa tuotteita eikä myöskään sanaa jaffa. Myös graavikala koetaan hyvin vieraaksi.

MEKSIKOLAINEN KEITTIÖ

Meksikolaiset käyttävät ruoassa runsaasti maissia, tabascoa ja tomaattia. Suosituin juoma on kaakao. Erikoisempia ruokia ovat kaikki kaktusruoat sekä juomat.

KAAKKOIS-AASIA, TAIWAN JA FILIPPIINIT

Näissä kulttuureissa vieras istutetaan aina kasvot oveen päin. Ruokailussa käytetään syömäpuikkoja. Jalkojen ristiminen pöydässä ei ole kohteliasta eivätkä kengänpohjatkaan saa näkyä.

JAPANILAINEN KEITTIÖ

Japanilainen ruoka jakautuu pääasiassa riisistä, soijapavusta, kalasta ja levistä valmistettuihin ruokiin.


Intilalainen ruokakulttuuri

Intialainen ruokakulttuuri

Intialainen ruokakulttuuri Intiassa on monia kansoja ja uskontoja. Tämän vuoksi intialaiset kutsuvat maataan nimellä FFF (Means Feast, fasts and festivals)... ... Lue lisää Intialainen ruokakulttuuri


<< Ruokasanasto | Intialainen ruokakulttuuri >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja