Sijainti: Etusivu | Juhlapöytään | Jälkiruokia | Mämmi

Mämmi

mansikat

< >

3 l vettä
0,5 kg ruismaltaita (tai mämmimaltaita)
n. 750 g ruisjauhoja (tarpeen mukaan)
1-2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
Sokeria tai siirappia

Kiehauta 1,5 l vettä. Kun vesi on kiehahtanut, siirrä kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon mallasjauhot ja niin paljon ruisjauhoja, että seoksesta tulee tavallisen vellin paksuista.
Sirottele pinnalle vähän ruisjauhoja ja jätä seos tunniksi imeltymään lämpimään. Muista peittää astia esimerkiksi pyyhkeellä imeltymisen ajaksi

Imeltymisen jälkeen vatkaa seos huolellisesti. Kaada sekaan 0,5 l kiehuvan kuumaa vettä ja hieman ruisjauhoja. Lisää jauhoja sen verran, että seos säilyy entisen paksuisena.

Lisää edelleen 0,5 l kiehuvan kuumaa vettä ja tarpeen mukaan jauhoja 30-60 minuutin välein. Viimeisellä kerralla (kun 3 litraa vettä on käytetty) lisää jauhoja niin paljon, että seoksesta tulee tavallisen puuron paksuista.

Mausta pomeranssinkuorilla ja pienellä määrällä sokeria tai siirappia. Lisää sekaan myös ripaus suolaa. Anna seoksen kiehahtaa kunnolla.

Kaada mämmi sen jälkeen tuokkosiin tai pieniin korkeareunaisiin vuokiin (Jätä kuohumisvaraa noin kolmasosa astian tilavuudesta) ja kaada seoksen päälle 2 rkl sokerivettä (2 osaa vettä ja 1 osa sokeria) kuorettumisen estämiseksi. Kypsennä 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

Säilytä mämmi peitettynä jääkaapissa. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Tarjoa mämmi kylmänä sokerin ja kermamaidon kera.

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne
Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi.

Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen pääsiäistä vietetään paastoa, jonka aikana mm. muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa ,...
Lue pääsiäisestä lisää

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne


munia

Tuulihatut

TUULIHATUT Kiehauta voi ja vesi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen kiehua samalla voimakkaasti vatkaten, kunnes se on tasaista, kiiltävää ja irtoaa... ... Lue lisää

oljykastike

Kanelipäärynät

KANELIPÄÄRYNÄT Laita kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu ja kanelitanko ja keitä ainakin 10 minuuttia. Kuori päärynät, mutta jätä kanta... ... Lue lisää

omenariisipuuro

Kuorrutettu hedelmälautanen

KUORRUTETTU HEDELMäLAUTANEN Kuori sitrushedelmät mahdollisimman hyvin. Kuori myös kiwihedelmä. Paloittele hedelmät ja laita ne ryhmittäin... ... Lue lisää

shampanja melonit

Shammpanjamelonit

SHAMMPANJAMELONIT Halkaise hunajameloni pitkittäin kahtia. Poista lusikalla keskellä oleva siemenkerrostuma. Leikkaa palloraudalla tai pikkulusikalla meloninlihasta palloja.... ... Lue lisää

omena

Jäädyke eli parfee

JääDYKE ELI PARFEE Jäädykkeet ovat raikkaita ja helppoja etukäteen valmistettavia jälkiruokia. Niitä voidaan valmistaa joko raakana tai... ... Lue lisää

omena

Hovijuustojäädyke

HOVIJUUSTOJääDYKE Sekoita hovijuusto ja hunaja. Laita liivatelehdet kylmään veteen ja anna liota 10 minuuttia. Sulata liivatelehdet varovasti 1-2 rkl:ssa... ... Lue lisää

Puolukkajäädyke

Puolukkajäädyke

PUOLUKKAJääDYKE Survo puolukat ja keitä ne vedessä ja sokerissa vahvaksi mehuksi (noin 15 minuuttia). Siivilöi tai soseuta tehosekoittimessa ja... ... Lue lisää

omenoita

Suklaajäädyke

SUKLAAJääDYKE Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon kermaviili, rouhittu suklaa, sokeri, pikakahvijauhe, kaakaojauhe ja vanilliinisokeri. Kaada seos... ... Lue lisää

omenoita

Pasha

PASHA Sekoita keltuaiset ja sokeri kattilassa vaaleaksi seokseksi. Lisää rahka, voi, kerma, vaniljatanko ja raastettu sitruunan kuori. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi... ... Lue lisää

paistaminen

Modernin taiteen kakku

MODERNIN TAITEEN KAKKU Päälle : runsaasti vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta tai raastettua suklaata Valmista kakkupohja sekoittamalla molemmat jauhot... ... Lue lisää

pancakes

Aurajuustopäärynät

AURAJUUSTOPääRYNäT Pese ja halkaise päärynät. Poista siemenkodat. Leikkaa päärynöiden pohjasta pois ohut viipale, jotta ne pysyvät... ... Lue lisää

omenapaistos

Omena-kanelipaistos

OMENA-KANELIPAISTOS Sekoita huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja sokeri taikinaksi. Poista kuorituista omenista siemenkodat. Paloittele omenat ja laita ne voideltuun... ... Lue lisää

suklaakastiketta Onnittelukortti

Suklaavaahto

SUKLAAVAAHTO Laita keitetty kahvi teräskattilaan ja paloittele joukkoon suklaa. Kuumenna varovasti sekoittaen, kunnes suklaa on täysin liuennut. Ota kattila liedeltä ja... ... Lue lisää

paprika sipuli

Raejuusto-aprikoosivaahto

RAEJUUSTO-APRIKOOSIVAAHTO Valuta aprikoosit (ota koristeluun 2 puolikasta). Soseuta tai hienonna ne haarukalla. Vaahdota kerma. Sekoita raejuuston joukkoon sitruunamehu,... ... Lue lisää

parsakaali

Paistetut banaanit

PAISTETUT BANAANIT Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paista banaaneja kuorineen uunipellillä tai ristikolla 20 minuuttia. Poista pinnalta kuori ja mausta... ... Lue lisää

lusikka

Uunijäätelö

UUNIJääTELö Vatkaa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan ja paista... ... Lue lisää

mansikat

Romanovien mansikat

Romanovien mansikat on nimetty Venäjää hallinneen Romanovien suvun mukaan. Kuuluisin Romanov oli tsaari Pietari Suuri. Perkaa mansikat ja laita ne laakeaan astiaan.... ... Lue lisää


<< Uunijäätelö | Romanovien mansikat >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja