Kevään tulon, ylioppilaiden ja työläisten juhlalla on pitkät perinteet. munkkeja, tippaleipiä ja maljoja on kohoteltu kevään kunniaksi vuosisatoja.
Vappu on 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Walburgin nimipäivä. Pakanallinen germaaninen kevätjuhla Walburgisnacht, jota vietettiin vapunpäivän vastaisena yönä alkoi sekoittua 700-luvulla katoliseen perinteeseen, kun baijerilainen abbedissa Walburgin julistaminen pyhimykseksi osui yhteen germaanien juhlan kanssa.
Pohjoismaissakin vappua on vietetty kevään tulon juhlana. Aatelisto omaksui 1700-luvulla Euroopasta vapun vieton ja alkoi viettää sitä kesäkauden alkujuhlana. Herrasväen juhla levisi 1800-luvulla myös ylioppilaspiireihin. Vuodesta 1927 ylioppilaiden vappumarssi on suuntautunut Ullanlinnanmäelle nauttimaan tippaleipiä ja simaa. Myös monet kesäravintolat avaavat ovensa vappuna.
Suomessa vapusta tuli virallisesti työväen juhlapäivä 1889. Työnpäivä vapusta tuli 1978.
Sima oli Viikingeillä Odin (viisauden ja taistelun jumala) antama taistelutahtoa nostava juoma. Suomessa sima mainitaan jo Kalevala tarinoissa. Nykyistä simaa on alettu valmistaa 1700- luvulla.
Suomalainen simamme ei ole perinteisen skandinaavisen tavan mukaan valmistettua, sillä siinä ei ole hunajaa eikä mallasta. Muualla hunajaviiniä pidetään simana. Sana sima on synonyymi meden kanssa, joten todennäköistä on, että simamme oli alkujaan hunajapohjaista. Simaa on tarjoiltu myös keväällä ja kesällä.
Pikniksesonki alkaa virallisesti vapusta ja juhlan järjestäminen nyyttikestinä tekee siitä helpon ja hauskan tapahtuman. Juhla onnistuu, kun ruokien ohella muistetaan tarjoiluastiat, kattaus ja erityisruokavaliot. Perinteisiä ruokia ovat perunasalaatti, nakit ja silliruoat.
Pääsiäinen
Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi.
Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen... ...
Lue lisää
Silakkamarkkinat
Tänä vuonna Helsingissä vietetään silakkamarkkinoita 275. kerran. Ne ovat Helsingin vanhimpia perinnetapahtumia, sillä markkinoita on... ...
Lue lisää
Joulu- ja joulupöydän antimet
Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi... ...
Lue lisää
<< Pääsiäinen ja sen ruokaperinne | Rapujuhla >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja