Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokavuosi | Vappu

Vappu

Vapun piknik ruokia

< >

Kevään tulon, ylioppilaiden ja työläisten juhlalla on pitkät perinteet. munkkeja, tippaleipiä ja maljoja on kohoteltu kevään kunniaksi vuosisatoja.

Abbedissa Walburg

Vappu on 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Walburgin nimipäivä. Pakanallinen germaaninen kevätjuhla Walburgisnacht, jota vietettiin vapunpäivän vastaisena yönä alkoi sekoittua 700-luvulla katoliseen perinteeseen, kun baijerilainen abbedissa Walburgin julistaminen pyhimykseksi osui yhteen germaanien juhlan kanssa.

Vappu suomessa

Pohjoismaissakin vappua on vietetty kevään tulon juhlana. Aatelisto omaksui 1700-luvulla Euroopasta vapun vieton ja alkoi viettää sitä kesäkauden alkujuhlana. Herrasväen juhla levisi 1800-luvulla myös ylioppilaspiireihin. Vuodesta 1927 ylioppilaiden vappumarssi on suuntautunut Ullanlinnanmäelle nauttimaan tippaleipiä ja simaa. Myös monet kesäravintolat avaavat ovensa vappuna.

lautanen Onnittelukortti

Työnjuhla

Suomessa vapusta tuli virallisesti työväen juhlapäivä 1889. Työnpäivä vapusta tuli 1978.

Vappusima

Sima oli Viikingeillä Odin (viisauden ja taistelun jumala) antama taistelutahtoa nostava juoma. Suomessa sima mainitaan jo Kalevala tarinoissa. Nykyistä simaa on alettu valmistaa 1700- luvulla.

Suomalainen simamme ei ole perinteisen skandinaavisen tavan mukaan valmistettua, sillä siinä ei ole hunajaa eikä mallasta. Muualla hunajaviiniä pidetään simana. Sana sima on synonyymi meden kanssa, joten todennäköistä on, että simamme oli alkujaan hunajapohjaista. Simaa on tarjoiltu myös keväällä ja kesällä.

Vapun ruokaperinne

Pikniksesonki alkaa virallisesti vapusta ja juhlan järjestäminen nyyttikestinä tekee siitä helpon ja hauskan tapahtuman. Juhla onnistuu, kun ruokien ohella muistetaan tarjoiluastiat, kattaus ja erityisruokavaliot. Perinteisiä ruokia ovat perunasalaatti, nakit ja silliruoat.


Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi. Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen... ... Lue lisää

Rapujuhla

Rapujuhla

Rapukausi alkaa 21 heinäkuuta. Rapujuhlat ovat alkaneet 1900-luvun alkupuolella. Malli niihin saatiin Ruotsista. Elokuun illat luovat tunnelmalliset puitteet mukavalle... ... Lue lisää

silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat Tänä vuonna Helsingissä vietetään silakkamarkkinoita 275. kerran. Ne ovat Helsingin vanhimpia perinnetapahtumia, sillä markkinoita on... ... Lue lisää

Joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi... ... Lue lisää

vadelmia pensaassa

Puutarha

Kevään kasvukausi on alkamassa. Kun aloitat yrttien, vihannesten tai muiden kasvatuksen nyt, saat kesän mittaan tuoretta ja puhdasta ruokaa. Itse kasvatettua satoa voit... ... Lue lisää


<< Pääsiäinen ja sen ruokaperinne | Rapujuhla >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja