Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokavuosi | Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

< >

Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi.

Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen pääsiäistä vietetään paastoa, jonka aikana mm. muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa.
Pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan kärsimysviikoksi tai hiljaiseksi viikoksi. Se huipentuu pitkäperjantaihin eli Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinainen pääsiäinen alkaa pääsiäissunnuntaista ja sitä seuraa toinen pääsiäispäivä. Kristuksen ylösnousemus on kristillisen uskon ydin ja pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla.

Pääsiäisestä alkaa riemuviikko, jolloin juhlitaan Kristuksen ylösnousemusta.

Pääsiäiskortti

Pääsiäiseen liittyy useita keväisen heräävän luonnon vertauskuvia. Näitä ovat mm. narsissit, rairuoho ja pääsiäistiput.

Juutalaiset viettävät pääsiäistä Mooseksen aikaisen Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Siitä tulee myös sana pääsiäinen. Juutalaistne juhlan nimi on pesah ja siihen liittyvä happamattoman leivän juhla. Pesahin ajankohta määräytyy juutalaisen kalenterin mukaan.

Pääsiäispöytään kuuluvat mm. lammasruoat ja kananmunat. Kananmuna on vanha hedelmällisyyden vertauskuva ja kristillisessä perinteessä ylösnousemuksen vertauskuva. Muita pääsiäisen ruokia ovat esim. broileriruoat, mämmi, pasha ja rahkatortut.


Vapun piknik ruokia

Vappu

vappu Kevään tulon, ylioppilaiden ja työläisten juhlalla on pitkät perinteet. munkkeja, tippaleipiä ja maljoja on kohoteltu kevään kunniaksi... ... Lue lisää

Rapujuhla

Rapujuhla

Rapukausi alkaa 21 heinäkuuta. Rapujuhlat ovat alkaneet 1900-luvun alkupuolella. Malli niihin saatiin Ruotsista. Elokuun illat luovat tunnelmalliset puitteet mukavalle... ... Lue lisää

silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat Tänä vuonna Helsingissä vietetään silakkamarkkinoita 275. kerran. Ne ovat Helsingin vanhimpia perinnetapahtumia, sillä markkinoita on... ... Lue lisää

Joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi... ... Lue lisää

vadelmia pensaassa

Puutarha

Kevään kasvukausi on alkamassa. Kun aloitat yrttien, vihannesten tai muiden kasvatuksen nyt, saat kesän mittaan tuoretta ja puhdasta ruokaa. Itse kasvatettua satoa voit... ... Lue lisää


<< Ruokavuosi | Vappu >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja