Piirakan ohje on tullut ranskasta. Piirakka on melko isotöinen, mutta maistaessasi ymmärrät vaivannäön syyn. Jos et laita piiraaseen hedelmiä ennen kypsennystä, voit hyvin pakastaa sen ja lisätä hedelmät myöhemmin, sillä ne pysyvät siinä hyvin pienellä liivate vesiseoksella.
Taikina:
n. 4 dl vehnäjauhoja
1,6 dl kiinteää voita (150 g)
1,1 dl sokeria
3 rkl jauhettua mantelia
1 tl keltuaista
0,5 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
1. täyte:
0,5 l maitoa
6 keltuaista
1,2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl maissijauhoja
0,5 dl voita
2. täyte:
1,1 dl kiinteää voita
2 dl tomusokeria
2 dl jauhettua mantelia
2 rkl maissijauhoja
2 kananmunaa
1 rkl rommia
1 tl vanilliinisokeria
Valmista taikina edellisenä päivänä, jotta se saa levätä kunnolla. Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi ja painele vuoan pohjalle. Taikinaa ei esipaisteta.
Valmista ensimmäinen täyte kuumentamalla maito kiehuvaksi (varo pohjaanpalamista). Sekoita muista aineista paitsi voista tasainen massa ja kaada se voimakkaasti sekoittaen kuuman maidon joukkoon. Jatka kypsentämistä sekoittaen noin 10 minuuttia. Seos ei saa kiehua! Lisää voi hieman jäähtyneeseen täytteeseen.
Valmista toinen täyte vatkaamalla aineet yhdessä vaahdoksi.
Yhdistä kummatkin täytteet täysin jäähtyneinä toisiinsa. Levitä yhdistettyä täytettä taikinan päälle noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.
PääRYNäPIIRAS: Leikkaa 5 säilöttyä päärynänpuolikasta ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne omassa muodossaan piirakan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä ensin 220 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa toiset 15 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.
HEDELMäPIIRAS: Kypsennä piirasta ensin 220 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa toiset 15 minuuttia. Jäähdytä. Asettele piiraan päälle mm. vadelmia, persikoita tai kiiviä.
Kiillotus: Lämmitä 1 prk (n.250 g) tasarakeista aprikoosimarmeladia kattilassa, johon on lisätty tilkka vettä. Kiillota piiraan pinta marmeladilla.
Survo puolukat soseeksi ja sekoita joukkoon sokeri. Sekoita jauhot, mausteet, leivinjauhe ja ruokasooda. Sulata margariinija anna sen jäähtyä hetki. Sekoita maito,... ...
Lue lisää
Sulata margariini ja sekoita joukkoon muut aineet paitsi banaani. Lisää survottu banaani viimeisenä. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175... ...
Lue lisää
HELPOT PERUNAMUFFINSIT
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita perunahiutaleet kuumaan veteen ja lisää perunasose hieman... ...
Lue lisää
PERUNA-JUUSTOSäMPYLäT
Lisää perunasoseeseen juustoraaste, haalea piimä, hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet ja alusta taikina tasaiseksi... ...
Lue lisää
TAATELIKAKKU
Keitä taatelit vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri. Sekoita vähän jäähtyneeseen seokseen voi. Lisää loput aineet. Kaada seos... ...
Lue lisää
MAUSTEKAKKU ISOäIDIN TAPAAN
Vatkaa kananmuna ja sokeri. Sekoita noin 0,5 dl jauhoja rusinoihin, jotteivät ne painuisi taikinan pohjalle. Sekoita loput jauhot, leivinjauhe ja... ...
Lue lisää
Kääretorttu
Sekoita molemmat jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon jauhoseos siivilän läpi samalla... ...
Lue lisää
Unelmatorttu
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos mielellään siivilän läpi... ...
Lue lisää
PEHMEäT PORKKANASäMPYLäT
Kuori ja raasta porkkanat. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva tilkkaan lämmintä vettä.... ...
Lue lisää
VOIKREEMI MUUNNELMINEEN
Voikreemiä voit käyttää kakkujen täytteeksi ja pinnan koristeluun.
Sekoita rasva notkeaksi. Lisää muut aineet ja sekoita... ...
Lue lisää
SUKLAINEN VOIKREEMI
Sekoita rasva notkeaksi. Lisää muut aineet ja sekoita voimakkaasti. ...
Lue lisää
MOKKAKREEMI
Sekoita rasva notkeaksi. Lisää muut aineet ja sekoita voimakkaasti. ...
Lue lisää
ANOPIN PULLAT
Nypi rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Liuota hiiva kylmään maitoon. Vatkaa joukkoon kananmunat, sokeri ja suola ja sekoita seos rasva... ...
Lue lisää
MUFFINSIT (12 kpl)
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää voisula ja vehnäjauho leivinjauheseos. Sekoita lopuksi taikinaan makuaine. Jaa taikina muffinsivuokiin... ...
Lue lisää
SUKLAAMUFFINSIT
Valmista kuten muffinsit, mutta laita marjojen tilalle 0,5 dl rouhittua suklaata.
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lis ...
Lue lisää
SITRUUNAMUFFINSIT
Valmista kuten muffinsit, mutta laita marjojen tilalle 2 rkl sitruunamehua ja yhden huolellisesti pestyn sitruunan raastettu kuori.
Vaahdota kananmunat ja sokeri.... ...
Lue lisää
LUUMUINEN MURUPIIRAKKA
Sekoita voisula ja piimä keskenään. Lisää kananmunat, sokeri ja jauho soodaseos. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se kevyesti... ...
Lue lisää
PEHMEä PERUNAKAKKU
Kuori ja raasta perunat. Yhdistä jauhot, mantelijauhelma ja leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri.
Lisää vuorotellen rasvaa, raastettua... ...
Lue lisää
TIIKERIKAKKU
Sekoita margariini ja sokeri. Lisää kananmunat. Sekoita vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan.... ...
Lue lisää
SYDäMEN SURUJEN KAKKU
Sekoita kaikki aineet keskenään. Paista 200 asteessa noin tunti. ...
Lue lisää
MAUSTEKAKKU
Sekoita kaikki ainekset nopeasti keskenään.Paista 175 asteessa noin tunti. ...
Lue lisää
BANAANIKAKKU
Sekoita kananmunat, sokeri ja siirappi keskenään. Lisää sulatettu margariini ja banaanit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää... ...
Lue lisää
KAURAKAKUT
Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon maito.
Nostele taikina pellille. Paista 200 asteessa... ...
Lue lisää
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja