Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Ruokavuosi | Ruokavuosi

Ruokavuosi

Lihalajitelma lautasella

< >

TIMO KUOPPALA

VUODEN KIERTO NÄKYY RUOKAPÖYDÄSSÄ

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi tarjotaan. Vaikutuksen tekevä emäntä tai isäntä miettii ruokalistaa tehdessään, missä kohtaa vuosikiertoa mennään.

Talvikuukausien ruokavalio on raskaampaa kuin muina vuodenaikoina. Tuhdit liharuoat, uunipaistit ja padat sopivat talvipäivien kylmyyteen; myös poro on omiaan tälle ajalle. Palanpainikkeeksi saa nykyään muun ohella hyviä tummia talvioluita myös ruokakaupoista.

Raskaan liharuoan kevennykseksi sopii made, joka on parhaimmillaan tammi helmikuussa. Itäisestä ruokaperinteestä voi lainata blinit, joiden kanssa sopii tarjota mätiä. Hummereita ja ostereita on tähän aikaan parhaiten tarjolla. Kaupoissa on runsaasti ulkomaisia hedelmiä mm. päärynöitä.

Mateen mädin säilytys:
Mäti säilytetään omassa pussissaan. Verisuonista vedetään veri varovasti pois veitsellä kevyesti painaen. Mätipussit laitetaan pyyheliinan päälle jäärouheeseen. Kun mätipussia tässä painetaan varovasti, tulee mäti pois pussista. Jos mätipussit on pakastettu, ne on sulatettava hitaasti.

Mädin kanssa tarjottavia lisäkkeitä: erittäin hienojakoinen sipuli, smetana, blinit tai paahtoleipä.

2. Laskiaisen aikaan tarjotaan sianliharuokia, kuten siansorkkia ja paistia.
3. Ostereita ja hummereita on alkuvuodesta parhaiten saatavissa ulkomailta.
4. Erilaiset ulkomaiset hedelmät, kuten päärynät ja omenat.
5. Runebergin päivä 5. helmikuuta
6. Maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa tulevat ajankohtaisiksi pääsiäisruoat. Pääsiäisen aikaan tyypillistä tarjottavaa ovat lammas, broileri, mämmi, kananmunat ja erilaiset pääsiäisleivonnaiset.
7. Poro ja muu riista

KEVÄTRUOAT (huhti toukokuu)

1. Merilohi, ahven, kuha, säynävä, hauki, lahna ja silakka
2. Lampaanpaisti, joka tarjotaan palvattuna, savustettuna tai paistettuna. Lammas on myös pääsiäisajan ruokaa.
3. Korvasienet
4. Ulkomaiset kirsikat ja mansikat
5. Kotimaiset varhaiskasvikset
6. Perinteisesti toukokuuhun tai aivan kesäkuun alkuun sijoittuvat vappuruoat, äitienpäiväruoat sekä ylioppilasjuhlat.

 Kurpitsa puutarhassa

Keväällä kasvukausi on alkamassa. Kun aloitat yrttien, vihannesten tai muiden kasvatuksen nyt, saat kesän mittaan tuoretta ...
Lue lisää puutarhasta

KESÄRUOAT (kesä, heinä ja elokuu)

1. Kesäisin tarjoillaan lohta eri muodoissa.
2. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta kello 00.00.
3. Kesäisiä ruokia ovat myös sienet, kuten korvasienet, keltavahverot sekä erilaiset metsäsienet.
4. Hyvää tarjottavaa ovat uudet perunat, tuoreet kasvikset sekä erilaiset marjat (esim. mansikat, mustikat ja lakat) sekä vesimelonit ja persikat.
5. Heinä elokuun vaihteessa ruokapöydässä maistuvat erilaiset sillit.
6. Sorsastuskausi alkaa 20. elokuuta.

SYYSRUOAT (syys-lokakuu)

1. Syksyyn kuuluvat silakka, muikku, säynävä, kampela, kuha, lahna sekä nahkiaiset, ankeriaat ja muikun ja siian mäti.
2. Hedelmistä ajankohtaisia ovat omenat, päärynät ja luumut, mutta myöskään sieniä ei sovi unohtaa.

Myöhäissyksy ja jouluruoat (marras joulukuu)
1. Myöhäissyksyn ruokiin kuuluu erilainen pienriista sekä hirvi, jonka metsästysaika on 15.10 1.2.
2. Marraskuun 10. on martinpäivä, jolloin ruokapöytään kuuluu hanhi.
3. Joulun aikaan tarjoillaan lipeäkalaa, kinkkua, kalkkunaa ym. jouluisia herkkuja.
4. Muita myöhäissyksyn ja joulun ajan ruokia ovat erilaiset sianliharuoat, sianpää, mateen mäti sekä tuontihedelmät.

KAUSITTAISET VAIHTELUT

aprikoosi koskettava

2. Helmikuu
Kala: made sekä sen mäti ja lohi
Liha: riekko, jänis ja poro
Laskiaisruoat: hernekeitto, porsaansorkat ja laskiaispullat
Runebergin päivä 5.2: Runebergin tortut
Marjat ja hedelmät: Ulkomaiset hedelmät ja kasvikset

4. Huhtikuu
Kala: kotimaiset kalat kuten ahven, hauki, kuha, lahna, lohi, silakka ja säynävä
Liha: lammas ja broileri
Pääsiäisruoat: ks. maaliskuu
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset varhaiskasvikset ja ulkomaiset uudet perunat
Vappuvalmistelut ja ruoat kuten munkit, tippaleivät ja sima

6. Kesäkuu
Kala: ahven, lahna, siika ja hauki
Liha: vähärasvaiset lihalajit
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset varhaiskasvikset ja vihannekset
Sienet: Korvasienet
Marjat ja hedelmät: kotimaiset mansikat, kirsikat ja vadelmat

8. Elokuu
Kala: kampela, turska, silli, ankerias ja ravut
Liha: sorsanmetsästys alkaa sisävesistöissä 20. elokuuta
Sienet: mm. tatit ja haperot
Marjat ja hedelmät sekä aikaiset omenalajikkeet

10. Lokakuu
Kala: kampela, kuha, lahna, lohi, säynävä, nahkiainen, silakka, turska, ravut, siika+ mäti ja muikku + mäti
Liha: sisäelimet, hirvi (metsästys alkaa 15.10), pienriista ja sorsa
Marjat ja hedelmät: puolukka, karpalo ja pihlajanmarja
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset kasvikset esim. kaali ja maa artisokka

12. Joulukuu
Kala: kampela, kuha, lohi, made, silakka, silli ja lipeäkala
Liha: kalkkuna, hanhi, ankka, hirvi, sianliha ja pienriista
Marjat ja hedelmät: ulkomaiset hedelmät kuten omenat ja mandariinit


Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi. Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen... ... Lue lisää Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Vapun piknik ruokia

Vappu

vappu Kevään tulon, ylioppilaiden ja työläisten juhlalla on pitkät perinteet. munkkeja, tippaleipiä ja maljoja on kohoteltu kevään kunniaksi... ... Lue lisää Vappu

Rapujuhla

Rapujuhla

Rapukausi alkaa 21 heinäkuuta. Rapujuhlat ovat alkaneet 1900-luvun alkupuolella. Malli niihin saatiin Ruotsista. Elokuun illat luovat tunnelmalliset puitteet mukavalle... ... Lue lisää Rapujuhla

silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat Tänä vuonna Helsingissä vietetään silakkamarkkinoita 275. kerran. Ne ovat Helsingin vanhimpia perinnetapahtumia, sillä markkinoita on... ... Lue lisää Silakkamarkkinat

Joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet

Joulu- ja joulupöydän antimet Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi... ... Lue lisää Joulu- ja joulupöydän antimet

vadelmia pensaassa

Puutarha

Kevään kasvukausi on alkamassa. Kun aloitat yrttien, vihannesten tai muiden kasvatuksen nyt, saat kesän mittaan tuoretta ja puhdasta ruokaa. Itse kasvatettua satoa voit... ... Lue lisää Puutarha


<< Keittokirja kotia ja koulua varten | Pääsiäinen ja sen ruokaperinne >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja