![]() |
![]() ![]() |
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1,1 dl kiinteää voita tai margariinia (100 g)
3 rkl vettä
täyte:
0,4 kg jauhettua naudan tai hirvenlihaa
0,2 kg jauhettua sianlihaa
1 sipuli
1,5 tl suolaa
3 tl rouhittua mustapippuria
1 tl timjamia
1 murennettu laakerinlehti
3 murskattua katajanmarjaa
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl lihalientä tai punaviiniä
1,5 dl kermaa
2 kananmunaa
voiteluun:
1 vatkattu kananmuna
Valmista taikina sekoittamalla vehnäjauhot huoneenlämpöiseen margariiniin ja lisäämällä joukkoon vesi.
Laita taikina kylmään. Jauha lihat täytettä varten. Hienonna sipulit. Sekoita täytteen aineet hyvin (laita lopuksi nestemäiset täyteaineet). Anna täytteen turvota jääkaapissa noin 30 minuuttia. Kauli taikina levyksi ja vuoraa 3/4 osalla pitkulainen vuoka siten, että taikinan reunat ulottuvat yli laidan. Laita täyte vuokaan ja käännä taikinan reunat sen päälle. Kauli lopusta taikinasta kansi ja laita se täytteen päälle. Voit liimata kannen kiinni pienellä vesitilkalla, jonka painelet liitoskohtaan. Halutessasi voit koristaa kannen taikinakuvioilla. Voitele vatkatulla kananmunalla ja pistele haarukalla muutama reikä, jotta höyry pääsee ulos. Paista 175 asteessa noin tunti. Jäähdytä kunnolla ja irrota varovasti vuoasta.
P.S. Hyytelöidyn pateen saat tekemällä kansitaikinaan pari reikää ennen kypsennystä. Kypsennyksen aikana voit laittaa reikiin tötterön leivinpaperista, jotta ne pysyvät muodossaan. Valuta kuumasta patesta varovasti neste pois. Valmista kova hyytelö vaikkapa vahvasta marjamehusta ja liivatteista ja laita se lämpimään pateseen. Anna hyytyä vuoassa seuraavaan päivään. Irrota hyvin varovasti.
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
26.12.2017 Webmaster