Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

PääRYNäPIIRAS, HEDELMäPIIRAS

Piirakan ohje on tullut ranskasta. Piirakka on melko isotöinen, mutta maistaessasi ymmärrät vaivannäön syyn. Jos et laita piiraaseen hedelmiä ennen kypsennystä, voit hyvin pakastaa sen ja lisätä hedelmät myöhemmin, sillä ne pysyvät siinä hyvin pienellä liivate vesiseoksella.

Taikina:

n. 4 dl vehnäjauhoja

1,6 dl kiinteää voita (150 g)

1,1 dl sokeria

3 rkl jauhettua mantelia

1 tl keltuaista

0,5 tl suolaa

1 tl vanilliinisokeria

1. täyte:

0,5 l maitoa

6 keltuaista

1,2 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

0,5 dl maissijauhoja

0,5 dl voita

2. täyte:

1,1 dl kiinteää voita

2 dl tomusokeria

2 dl jauhettua mantelia

2 rkl maissijauhoja

2 kananmunaa

1 rkl rommia

1 tl vanilliinisokeria

Valmista taikina edellisenä päivänä, jotta se saa levätä kunnolla. Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi ja painele vuoan pohjalle. Taikinaa ei esipaisteta.

Valmista ensimmäinen täyte kuumentamalla maito kiehuvaksi (varo pohjaanpalamista). Sekoita muista aineista paitsi voista tasainen massa ja kaada se voimakkaasti sekoittaen kuuman maidon joukkoon. Jatka kypsentämistä sekoittaen noin 10 minuuttia. Seos ei saa kiehua! Lisää voi hieman jäähtyneeseen täytteeseen.

Valmista toinen täyte vatkaamalla aineet yhdessä vaahdoksi.

Yhdistä kummatkin täytteet täysin jäähtyneinä toisiinsa. Levitä yhdistettyä täytettä taikinan päälle noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.

PääRYNäPIIRAS: Leikkaa 5 säilöttyä päärynänpuolikasta ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne omassa muodossaan piirakan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä ensin 220 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa toiset 15 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

HEDELMäPIIRAS: Kypsennä piirasta ensin 220 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa toiset 15 minuuttia. Jäähdytä. Asettele piiraan päälle mm. vadelmia, persikoita tai kiiviä.

Kiillotus: Lämmitä 1 prk (n.250 g) tasarakeista aprikoosimarmeladia kattilassa, johon on lisätty tilkka vettä. Kiillota piiraan pinta marmeladilla.
Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 17.03.2016 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä