Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Juhlaan | Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

hunajabroileri

< >

LEENA NORDSTRöM

Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa kaksin. Pöydän kattaminen on hauskaa puuhaa vieraita odotellessa. Aina on aihetta kattaa kauniisti. Kattamisessa on etikettinsä, mutta tärkeintä on mielikuvitus. Kattamisvirikkeitä voi ammentaa matkoilta ja kaikesta ympärillämme tapahtuvasta. Myös aterialle osallistujien ikä vaikuttaa kattamistapaan.

Astiastoon ei välttämättä tarvitse kuulua 10 eri osaa. Suurilla päivällisillä voi hyvin tarjota eri ruokalajit erilaisilta lautasilta. Sama astiasto erilaisin lautas ja pöytäliinoin ja koristein muuntuu moneen tilaisuuteen ja tunnelmaan. Vain kunnianhimoinen emäntä saa vieraat tuntemaan olonsa vaivautuneeksi. älä siis yritä liikaa. Vapautunut tunnelma on juhlien onnistumisen tae.

Pöytätilaa varataan henkeä kohti pöydässä noin 60 cm.

Pöytäliina

Pöytäliina luo "hengen" koko kattaukselle.Valkoinen, puhdas ja sileä liina antaa pöydälle juhlallisen sävyn. Jos haluaa intiimin tunnelman, on parasta kattaa värilliselle tai kuviolliselle liinalle. Kuvioitu liina ja astiasto kuitenkin sopivat harvemmin yhteen. Pöytä on tällöin helposti liian kirjava. Myös tarjottavan ruoan väri on syytä ottaa huomioon liinaa valittaessa. Kaikki ovat oikeita materiaaleja, kunhan niitä vain käytetään oikeassa tilanteessa. Mielikuvituksen käyttö on sallittua!

Ruokailuvälineet

Veitset, haarukat ja lusikat sijoitetaan pääruokalautasen viereen siten, että ne, joita käytetään ensin, tulevat uloimmaksi veitset oikealle puolelle ja haarukat vasemmalle. Jälkiruokalusikka ja haarukka sijoitetaan lautasen yläpuolelle. Uutena tulokkaana suomalaiseen kattaukseen on kullekin ruokailijalle katettava kastikelusikka, jolla viedään reilusti suuhun herkkukastike omalta lautaselta. Kastikelusikan paikka on viistosti oikealla, ruokalautasen yläpuolella.

Erikoisuuksia varten, kuten ostereita, simpukoita tai hummeria, on olemassa erikoisruokavälineitä.

Lautaset

Lautaset ja ruokailuvälineet asetetaan parin sentin päähän pöydän reunasta. Alkuruokalautanen asetetaan pienine ruoka annoksineen pääruokalautaselle. Myös alkukeittolautanen laitetaan pääruokalautaselle. Salaatti ja leipälautanen laitetaan pääruokalautasen vasemmalle puolelle.

Juomalasit

Juomalasit sijoitetaan lautasen yläpuolelle. Mikäli katetaan useampia laseja, ne asetetaan oikealta lukien käyttöjärjestykseen, esim. vesilasi, viinilasi ja jälkiruokaviinilasi.

Lautasliina

Lautasliinat laitetaan joko lautaselle, jos se on tyhjä, tai sen vasemmalle puolelle. Nykyään voi käyttää paperisia lautasliinoja, joita on sekä väriltään että laadultaan suuret valikoimat. Niiden tulee sopia muuhun kattaukseen.

Pöytäkoristelu

Huolellisesti katetun pöydän näkyvin osa on koristelu. Pöytäkoristelu voi olla matala kukka asetelma, hedelmävati tai muutama persoonallinen koriste esine. Kukka asetelma ei koskaan saa olla niin korkea, että se peittää vastapäätä istuvan. Kukat eivät saa tuoksua voimakkaasti. Jos kutsuilla on jokin teema tai aihe, siitä saadaan ideoita myös koristeluun. Esimerkiksi kansainvälinen keittiö antaa lukemattomia mahdollisuuksia sekä ruokien koristeluun että valintaan.

Vuodenaikojen vaihtelu voidaan myös huomioida pöydänkoristelussa. Kesä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia runsaine kukkineen ja hedelmineen. Syksyllä on omat, lämpimät sävynsä: syksyn ruskan lehdet, värikkäät kukat, pihlajanmarjat sekä tukevat, turvalliset kynttilät ja lyhdyt sopivat hyvin koristeeksi pöydälle tai ikkunalle. Talvella ja kylmänä vuodenaikana voidaan koristeluun käyttää vaikkapa männynoksia, joista tulee ihana tuoksu.

Juhlavissa tilaisuuksissa myös pöydän koristelun on oltava juhlava. Leiki ja uskalla kokeilla!

tyttöjen keittokirjan kansikuva

Tyttöjen keittokirja vuodelta 1950

Pöydän kattaminen.
Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pöytä katetaan huolellisesti.

Pöytäliinan on oltava sileä ja siisti, pöytäastiaston sekä väriltään että muodoiltaan kaunis. Käytämme mieluimmin valkoista tai luonnonväristä, valkaisematonta pöytäliinaa. Sitä vastaan värillinen astiasto näyttää kauniilta. Jotta valkoiset astiat olisivat kauniita, niiden tulee olla hyvästä aineesta valmistettuja.
Astioiden tulee olla yhtenäiseen kalustoon kuuluvia ja...
Lue kattamisesta vuodelta 1950


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen PAAVO PUHAKKA Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

purjon esikäsittely

Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa LEENA NORDSTRöM Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Kirkas lihaliemi

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa PAAVO PUHAKKA Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Grillattua

Grillaaminen

Grillaaminen TIMO KUOPPALA Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ... Lue lisää

Pate

Ruoan keventäminen

RUOAN KEVENTäMINEN PAAVO PUHAKKA Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ... Lue lisää


<< Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä | Hygienia ruoanvalmistuksessa >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja